Belgisch-Europese paviljoen voor Sjanghai 2010 voorgesteld
Foto: shanghai2010
Het Belgisch-Europese paviljoen voor de wereldtentoonstelling 2010 in het Chinese Sjanghai is woensdag voorgesteld. Dat gebeurde tijdens een persconferentie in aanwezigheid van Leo Delcroix, commissaris-generaal voor de wereldtentoonstelling, en minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne. Het paviljoen moet operationeel zijn tegen 15 april, de wereldtentoonstelling start op 1 mei.

Voor het Belgisch-Europese paviljoen werkten meer dan 80 partners, bedrijven en overheden, samen. Het gaat in de eerste plaats om de federale en regionale overheden, die respectievelijk goed waren voor 5,5 miljoen en 4,7 miljoen euro. De in totaal ongeveer 10 miljoen euro werd nog eens verdubbeld via andere initiatieven, mede dankzij de Europese Unie, zei Delcroix. "We zijn in de tweede helft van 2010 voorzitter van de EU", zei Van Quickenborne over de aanwezigheid van de EU als gast. "Maar het toont ook dat België de kern is van Europa."

Volgens projectdirecteur Tanguy de Lophem werd 1.000 van de 5.600 vierkante meter oppervlakte van het gebouw gereserveerd voor de EU. Het hele gebouw is opgetrokken rond een gigantische "hersencel", van waaruit de verschillende onderdelen van het paviljoen bereikt kunnen worden. Die "hersencel" verwijst naar de kenniseconomie van ons land, maar onder meer ook naar onze artistieke rijkdom.

De "hersencel" geeft uit op de tentoonstellingen van de federale overheid, met onder andere een poolstation, de regio's en de EU. Enkele andere belangrijke onderdelen zijn een chocoladehoek, diamanthoek, Belgisch biercafé, zakencentrum, restaurant en tuin.

De officiële mascotte van het Belgisch-Europese paviljoen zijn de smurfen. Ze werden in de eerste plaats gekozen omwille van hun Belgische origine, wereldwijde bekendheid en grote populariteit in China. Ook leven ze in harmonie met de natuur, wat aansluit bij het thema van de expo.

'Better city, better life'

Het thema van de wereldtentoonstelling is 'Better city, better life', een pleidooi voor een betere leefbaarheid in de steden van de toekomst. België speelde daarop in door het paviljoen zo te ontwerpen en te bouwen dat het op het einde van de expo, op 31 oktober, kan ontmanteld en heropgebouwd worden. Daarover zou later nog gecommuniceerd worden. Ook werden op het dak 1.100 vierkante meter zonnepanelen geplaatst. "Die moeten bij zon het restaurant en de keuken volledig van energie voorzien", zei de Lophem.

Er worden ongeveer 10 miljoen bezoekers verwacht in het Belgisch-Europese paviljoen. Voor de hele wereldtentoonstelling wordt gerekend op 70 à 80 miljoen bezoekers. Het paviljoen bevindt zich in een "Europese zone", waar ook landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen zijn ondergebracht. Het paviljoen neemt 5.000 vierkante meter in beslag, waarvan 4.000 is bebouwd. Het hele terrein van de wereldtentoonstelling is 5 vierkante kilometer.

Van Quickenborne zei dat hij "trots" is op de verwezenlijkingen. "De omstandigheden voor de opstart van het project waren niet ideaal. Het team van Delcroix startte met een jaar vertraging door de politieke crisis in 2007. Toen we in 2008 begonnen, toonden andere landen al hun maquettes."

In het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in Sjanghai krijgen de bezoekers de foto's te zien van 30 grote Belgen :
Keizer Karel
Hergé
Pater Damiaan
Pater Georges Pire
Kim Clijsters
Gerardus Mercator
Philippe & Jean-Michel Saive
Eddy Merckx
Jean-Pierre en Luc Dardenne
Victor Horta
Jan Van Eyck
Paul Henri Spaak
Mgr Georges Lemaître
Jaco Van Dormael
Pieter Bruegel
Jacques Rogge
Adolphe Sax
Jacques Brel
Georges Simenon
Tia Hellebaut
Maurice Maeterlinck
René Magritte
Justine Henin
Adrien de Gerlache
Pieter Paul Rubens
Herman Van Rompuy
Prinses Mathilde
Prins Filip
Koningin Paola
Koning Albert II