Serieverkrachter veroordeeld die slachtoffer lokte via Facebook
Foto: telegraph
In Groot-Brittannië is dinsdag een serieverkrachter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de ontvoering en verkrachting van, en de moord op een tiener. Hij had het meisje gelokt met een vals Facebook-profiel.

De 33-jarige Peter Chapman bekende de avond voor zijn proces de moord op de 17-jarige studente Ashleigh Hall. Hij had het meisje verkracht, gewurgd en gedumpt in een veld nabij Sedgefield, in het noordoostelijke district Durham, op 25 oktober vorig jaar.

Tijdens het vonnis zei rechter Peter Fox dat Chapman mogelijk de rest van zijn leven in de gevangenis zal doorbrengen. Hij moet tenminste 35 jaar in de gevangenis blijven vooraleer hij kan vrijkomen. “Dit was een duivels plan dat heel zorgvuldig was uitgedokterd om het slachtoffer in de val te lokken”, zei Fox. “Je bent een groot gevaar voor jonge vrouwen.”

Vals Facebook-profiel

Chapman benaderde Ashleigh in september vorig jaar. Het meisje had hem geaccepteerd als vriend op de sociale netwerksite Facebook, nadat ze werd aangetrokken door een foto van een knappe jonge man die Chapman, die zich uitgaf voor Peter Cartwright, op zijn profiel had geplaatst. Ashleigh was één van de 173 personen, vooral vrouwen, die Chapman accepteerden als vriend.

De nacht voordat het lichaam van Ashleigh werd gevonden, had ze haar moeder verteld dat ze naar een vriend ging, maar in werkelijkheid ging ze naar Chapman. Kort nadat hij haar lichaam had gedumpt, werd hij aangehouden door de wegpolitie voor enkele kleine verkeersovertredingen. Tijdens zijn ondervraging vroeg hij om speurders van de politie te spreken. Hij toonde hen de plaats waar hij Ashleighs lichaam even voordien had gedumpt.

Zoals alle tieners besteedde Ashleigh het merendeel van haar zakgeld aan haar gsm. “Ashleigh was geen slecht kind. Ze was ondeugend. Ze maakte één fout en die heeft ze met haar leven bekocht”, zei haar moeder.

Recidive

Naast moord werd Chapman ook veroordeeld voor het niet doorgeven van een adreswijziging aan de politiediensten, zoals wordt geëist van verkrachters. Hij was met de verkrachting van Ashleigh namelijk niet aan zijn proefstuk toe. Op zijn 19e werd hij al veroordeeld tot zeven jaar cel voor de verkrachting van twee jonge prostituees. Hij kwam vrij in 2001. Sindsdien liep tegen hem een onderzoek voor minstens zes gewelddadige aanrandingen en twee verkrachtingen.