Geen enkele auto komt in aanmerking voor de groene premies van de overheid. Uit een grootschalig Nederlands onderzoek blijkt dat milieuvriendelijke kleine en hybride auto’s gemiddeld veertig procent meer verbruiken en vervuilen dan de Europese normen vereisen. Dat bericht de VRT-nieuwsredactie woensdagmiddag.

Bij het onderzoek, in opdracht van onder andere de Nederlandse overheid, werden ruim 240.000 auto’s anderhalf jaar lang gevolgd. Verklaring voor de opmerkelijke resultaten luidt volgens Marc Pecqeur van de Karel de Grote-hogeschool dat de Europese milieutesten te soft zijn.

'Concreet: als je een Prius laat optrekken als een slak op een biljartplat laboratoriumcircuit waar het niet waait en zonder dat je de airco inschakelt, stoot je 90 gram CO2 uit, in het echte verkeer 140. Maar zelfs dan blijven de zestien milieuvriendelijkste auto’s de schoonste op de markt', luidt het.

Om in aanmerking te komen voor een ecologieaftrek mag een wagen maximaal 115 gram uitstoten. In dat geval heeft de koper recht op 3 procent aftrek van het aankoopbedrag. Onder de 105 gram wordt dat zelfs 15 procent. Volgens de officiële Europese metingen zitten een aantal propere wagens onder die 105 gram, maar in het 'echte' verkeer komen ze echter niet in de buurt van de zwakste norm (115 gram).

Europa erkent volgens de VRT-nieuwsredactie het probleem en gaat de normen aanpassen, maar dat kan nog jaren duren. Intussen hebben de ecologiepremies veel minder effect dan verwacht en loopt het dus ook fout met de rapportage van de CO2-uitstoot door het verkeer aan Europa.