De Vlaamse Opera heeft de Russisch-Duitse dirigent Dmitri Jurowski aangesteld als de nieuwe chef-dirigent bij de Vlaamse Opera. Dat kondigde intendant Aviel Cahn woensdag aan tijdens een persconferentie in Antwerpen.

'De Vlaamse Opera heeft een enorm potentieel en de komende jaren wil ik het huis helpen ontwikkelen tot een schitterende ster aan de Europese operahemel', zegt Jurowski.

De dertiger begint in 2011 en zal 3,5 jaar aan de slag blijven. Hij was al eerder te zien bij de Vlaamse Opera en is ook dit jaar muzikaal leider van de productie Jevgeni Onegin. Jurowski is - als zoon van Mikhail en broer van Vladimir - het jongste talent uit de beroemde dirigentenfamilie.

'Hij heeft zich op korte tijd ontwikkeld tot een vriend van de Vlaamse Opera', zei Cahn. 'Hij is een jonge dirigent die een grote bereidheid toont tot het opdoen van ervaring, om te werken en veel te bereiken. Het is een dirigent die niet alleen bekommerd is om de muziek, maar evenzeer om het theater. Dat is wezenlijk voor een opera.'

De Vlaamse Opera wijst nog op de eerdere samenwerking met Jurowski’s muzikale directie van Tsjaikovski’s Mazeppa vorig seizoen en het nieuwjaarsconcert van dit jaar. Het was de ambitie van intendant Aviel Cahn om dit jaar een chef-dirigent aan te stellen voor de Vlaamse Opera Antwerpen/Gent, een positie die sinds het vertrek van Ivan Törsz eind 2008 vacant was.