Zweedse kranten publiceren spotprent Mohammed
Lars Vilks Foto: ap
Zeker drie Zweedse kranten hebben woensdag een spotprent van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks gepubliceerd, waarin de profeet Mohammed is afgebeeld als een hond. Vilks kwam in het nieuws omdat er een moordcomplot tegen hem beraamd zou zijn.

De kranten besloten het kunstwerk te publiceren nadat dinsdag bekend was geworden dat in Ierland zeven personen zijn gearresteerd die ervan verdacht worden Vilks te willen ombrengen. De terreurorganisatie Al-Qaida zette een premie van honderdduizend dollar op het hoofd van de man, nadat een krant zijn tekening al in 2007 had afgedrukt.

De arrestatie van de zeven verdachten in Ierland staat mogelijk in verband met een zaak die in de Verenigde Staten loopt tegen een 46-jarige vrouw uit Philadelphia. Deze Colleen LaRose werd dinsdag aangeklaagd wegens terrorisme. Zij ronselde op internet onder de naam JihadJane strijders voor de jihad. Ook verklaarde zij zich bereid naar Europa te verhuizen om er een moordaanslag te plegen op een niet nader genoemde Zweedse kunstenaar. Mogelijk wordt daarmee Vilks bedoeld.

Vilks had eerder laten weten in januari telefonisch twee doodsbedreigingen te hebben ontvangen. Een Zweedse Somaliër zou hem hebben herinnerd aan wat er met de Deense cartoonist Kurt Westergaard was gebeurd. Die werd begin januari aangevallen door een Somaliër die met een bijl bij hem inbrak. Westergaard wist zich in een beveiligde kamer op te sluiten, vanwaar hij de politie belde. Die arriveerde en schoot de Somaliër neer.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig