Koning Albert gaat naar Congo
Foto: belga
Koning Albert II trekt eind juni naar Congo om de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid te vieren. Dat is vandaag beslist op het kernkabinet.

'De reis zal doorgaan als er de komende weken geen haar in de boter komt in de Belgisch-Congolese relaties en als de koning op de uitnodiging wil ingaan', verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) na afloop van de vergadering van het kernkabinet.

Bij het bezoek van minister Vanackere aan Congo begin dit jaar nodigde president Joseph Kabila koning Albert uit voor de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid.

De vicepremiers Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (CDH) vonden dat de koning op de uitnodiging moest ingaan, maar onder meer bij Open VLD en MR waren de reacties terughoudender.

Volgens Vanackere was woensdag op de kern de bereidheid aanwezig om positief te antwoorden op de uitnodiging van de Congolese president. Wel moet er nog gepraat worden over de modaliteiten van de reis, onder meer over de delegatie die de koning zal vergezellen en het programma van de reis. 'De reis moet een uitdrukking zijn van het wederzijds respect tussen België en Congo', zegt Vanackere.