China wil het boeddhisme in Tibet vernietigen en gebruikt repressie als middel om dat doel te bereiken. Dat heeft de dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetanen, gezegd.

Volgens de dalai lama wordt het de boeddhistische monniken en nonnen in Tibet onmogelijk gemaakt zich in vrede aan de studie van de boeddhistische leer te wijden. Door de repressieve maatregelen van de Chinese autoriteiten kunnen zij deze leer ook niet ten uitvoer brengen. Hij bekritiseerde de Chinese repressie als 'patriottistische heropvoeding'.

De dalai lama zei dat er een serieus probleem is in Tibet. De gesprekken met de Chinese leiders over het toekennen van een beperkte autonomie aan het Tibetaanse volk op niets zijn uitgelopen. Hij verwacht dan ook op korte termijn geen resultaat te boeken. "Desalniettemin, ons standpunt om door te gaan met de gesprekken blijft onveranderd", aldus de spiritueel leider.


In januari heropende Beijing voor het eerst sinds vijftien maanden de onderhandelingen met gezanten van de dalai lama. China was echter verbolgen over de ontmoeting tussen de dalai lama en de Amerikaanse president Barack Obama vorige maand.


Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had geen direct commentaar op de beschuldigingen van de dalai lama. Staatspersbureau Xinhua publiceerde daarentegen een stevig commentaar, waarin de oproep van de dalai lama voor meer autonomie werd afgedaan als huichelarij.


Xinhua bespotte zijn beweringen over de onderdrukking van de boeddhisten en noemde die een verdraaiing geworteld in onwetendheid. Volgens het persbureau moet de dalai lama 'eerst maar eens wat onderzoek doen en een aantal feiten over Tibet vinden, voordat hij met een beschuldigende vinger wijst'. Monniken en nonnen profiteren het meest van het regeringsbeleid omtrent Tibet, aldus Xinhua.


De dalai lama sprak woensdag vanuit zijn ballingsoord Dharmsala in India ter gelegenheid van de verjaardag van de mislukte Tibetaanse opstand tegen de Chinese overheersing, 51 jaar geleden. Vanwege de herdenking was in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa strenge politiebewaking ingesteld. Kruispunten werden bewaakt en bij controleposten werd om een legitimatiebewijs gevraagd. "Vanwege de verjaardag van de opstand van 14 maart, patrouilleert de politie elke dag en voeren ze meer controles uit", aldus een hotelmedewerker.