De Brusselse Bel20 is woensdag met 1,1% winst de dag uitgegaan. De financiële waarden Fortis en Dexia tekenden voor een winst van ruim drie procent, en zorgden samen met KBC voor het gros van de indexwinst.

De Bel20 sloot 1,1 procent hoger op 2.634,16 punten. Slechts vijf aandelen verloren terrein.

Verzekeraar Fortis dikte 3,1 procent aan tot 2,80 euro en droeg zo bijna een kwart bij tot de Bel20-winst. De verzekeraar, die binnenkort wordt omgedoopt tot ageas, boekte vorig jaar een nettowinst van 1,19 miljard euro, wat iets meer is dan de gemiddelde analistenprognose (1,18 miljard). In 2008 dook Fortis nog voor 28 miljard in het rood, vooral door uitzonderlijke verliezen als gevolg van de ontmanteling van het oude Fortis. De verzekeringsholding hervat de uitkering van een dividend (8 eurocent bruto per aandeel), na een onderbreking van twee jaar. Opvallend is het grote volume in Fortis: bijna 17 miljoen aandelen wisselden van eigenaar, goed voor een totale omzet van 47,4 miljoen euro.

Ook Dexia (+3,1 pct tot 4,375 euro) en KBC (+2,2 pct tot 35,80 euro) deden het uitstekend. Bank- en verzekeringswaarden deden het ook elders in Europa uitstekend, nu de vrees voor een schuldenfiasco in Griekenland wegebt. Dexia kon daarbovenop genieten van nieuws over de verkoop van een belang in de obligatieverzekeraar Assured Guaranty. De Belgisch-Franse groep verkoopt het grootste deel van haar belang. Dat pakket is aan de slotkoers van dinsdag 344 miljoen dollar waard.

Zwaargewicht AB InBev deed ook zijn best: het bierconcern dikte 1,4 procent aan tot 37,07 euro. Analisten van beurshuis Bernstein verhoogden het koersdoel voor de Leuvense brouwer van 43 tot 47 euro. Gisteren kreeg de brouwer ook al een koersdoelverhoging mee van Evolution Securities. De analisten van Evolution achten het waarschijnlijk dat AB InBev nog dit jaar de Mexicaanse Corona-brouwer Modelo opslorpt. AB InBev heeft nu een niet-controlerend belang van 50 procent in Modelo. Evolution meent dat het tijdstip voor een overname rijp is en kleeft een waarde van 10,8 miljard dollar op het 50-procentbelang.

Bekaert was echter de sterkste stijger in de Bel20. De producent van staalkoord genoot mogelijk van goed macro-economisch nieuws uit China. Het Chinese handelsoverschot is in de maand februari verder gedaald tot 7,6 miljard dollar. In januari bedroeg het nog 14,2 miljard dollar. De uitvoer is fors sterker gestegen dan verwacht. De groeilanden zijn sinds geruime tijd een belangrijke markt voor de Zwevegemse groep.