De derde etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice is door de organisatoren met een vijftigtal kilometer ingekort wegens de sneeuwval in de buurt van de stad Limoges, waar de renners gisteren aankwamen.

De derde etappe zou normaal om 11u25 van start gaan in Saint-Junien, maar door de uitzonderlijke winterse weersomstandigheden werd Saint-Yrieix-la-Perche uiteindelijk aangeduid als startplaats, op 53 kilometer van Saint-Junien. Het parkoers van woensdag wordt dus een pak korter waardoor de wedstrijd pas om 13u zal beginnen.

"De wegen in de buurt van de oorspronkelijke startplaats waren onberijdbaar voor de renners", verklaarde koersdirecteur Christian Prudhomme.

In de nacht van dinsdag op woensdag viel er heel wat sneeuw in de buurt van de Franse stad Limoges. Tegen de ochtend en in de voormiddag was het in de omgeving nog steeds aan het vriezen waardoor de wegen moeilijk berijdbaar bleven.

Korte ritten

De rit doet denken aan Parijs-Nice uit 2005. Tom Boonen tard er met zijn winst in Thiers de geschiedenisboeken binnen. Aigueperse-Thiers was met 46,5 km de kortste etappe ooit. Met een gemiddelde van 52,133 km per uur vestigde Tom Boonen ook een nieuw snelheidsrecord.

Mijn weer!

Enkele renners reageerden alvast met wisselend enthousiasme op Twitter.

'Sneeuw! Mijn weer!' Klonk het optimistisch bij de Sloveen Janez Brajkovic.

De Nederlander Koos Moerenhout is er minder gerust op. 'Ik werd wakker en zag het sneeuwen. Niet veel, maar het ziet er niet te best uit.'