Picanol beperkt schade in tweede jaarhelft
Picanol beperkt schade in tweede jaarhelft Foto: pli
De weefmachinebouwer Picanol heeft in 2009 het verlies verder zien oplopen tot 23,5 miljoen euro, tegen 15,5 miljoen euro in 2008. Een combinatie van kostenbesparingen en een aantrekkende vraag vanuit Azië maakte wel dat de tweede jaarhelft duidelijk beter verliep dan de eerste.

De weefmachinebouwer Picanol heeft in 2009 het verlies verder zien oplopen tot 23,5 miljoen euro, tegen 15,5 miljoen euro in 2008. Een combinatie van kostenbesparingen en een aantrekkende vraag vanuit Azië maakte wel dat de tweede jaarhelft duidelijk beter verliep dan de eerste. Als gevolg van de gewijzigde aandeelhouderssituatie wordt de raad van bestuur afgeslankt van 8 tot 6 bestuurders.

De jaarresultaten werden negatief beïnvloed door de herstructureringskosten, die opliepen tot 12 miljoen euro. Toch zag Picanol afgelopen boekjaar de omzet opnieuw dalen, van 282,62 miljoen euro in 2008 tot 250,23 miljoen euro. Dat cijfer verbergt echter een goede prestatie in de tweede jaarhelft, waar de omzet met 29 procent steeg in vergelijking met dezelfde periode in 2008.

De weefmachinedivisie sleepte aanvankelijk nog het zwakke 2008 mee. In die periode liepen er nauwelijks orders binnen, en dat werkte nog een tijd door. Naarmate het jaar vorderde, begonnen de orders dan toch binnen te lopen, vooral vanuit Azië. De manufacturingdivisie en de mechatronicapoot beleefden echter over de hele lijn een zwak jaar.

De weefmachinebouwer is van plan om over het afgelopen jaar geen dividend uit te keren. De groep kijkt voorzichtig positief naar 2010. Dit jaar zou de wereldmarkt voor weefmachines geleidelijk moeten verbeteren. Voor de andere divisies is Picanol minder optimistisch, verwijzend naar de moeilijke economische omstandigheden.