De anti-banditismecel van de federale politie heeft in het Brusselse een bende opgerold die in het verleden een aantal zware overvallen heeft gepleegd.

In totaal werden elf mensen opgepakt. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor een reeks tigerkidnappings en gewapende overvallen. Dat heeft het Brusselse parket meegedeeld. De elf verdachten, tussen 18 en 28 jaar oud, werden door een anonieme tipgever aan de galg gepraat.

Het onderzoek naar de bende begon nadat in november een onbekende de politie opbelde vanuit een telefooncel aan de Monte Carlolaan in Vorst en vertelde dat een aantal personen betrokken waren bij tigerkidnappings op personeel van Dexia-bankkantoren. Het Brusselse gerecht startte daarop een gerechtelijk onderzoek onder leiding van onderzoeksrechter Grégoire. In de loop van dat onderzoek kwamen nog twee anonieme telefoontjes binnen, in augustus 2009 en op 31 oktober 2009. Die twee oproepen konden opgenomen worden.

Na een onderzoek van anderhalf jaar vielen de Brusselse FGP en de lokale politie van Brussel Zuid, samen met de speciale eenheden van de federale politie, woensdagochtend binnen op 18 verschillende adressen in het Brusselse en pakten ze 11 verdachten op. Ze waren al gekend bij politie en gerecht voor verschillende misdrijven, waaronder groot banditisme.

Bij de huiszoekingen vonden de agenten één automatisch geweer AK 47-kalasjnikov, één pistoolmitrailleur MP5, verschillende namaakwapens, bivakmutsen, maskers en pruiken maar ook interventie-uniformen, een scanner, kogelvrije vesten en blauwe zwaailichten. Er werden ook drie gestolen motorfietsen teruggevonden.
Voor welke feiten de elf verdachten precies in aanmerking komen, kan het Brusselse gerecht voorlopig niet vrijgeven. De elf zullen in de loop van de verdere dag en avond voor de onderzoeksrechter verschijnen. Die moet beslissen over hun aanhouding.