Fortis boekt 1,2 miljard euro nettowinst in 2009
Foto: rr
De Fortis holding heeft afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 1,192 miljard euro en gaat opnieuw een dividend uitkeren. Per aandeel wordt voor 2009 8 eurocent in contanten betaald, zo heeft de verzekeraar woensdagochtend bekendgemaakt.

Het totaal bruto premie-inkomen in 2009 overtrof met 15,8 miljard euro het niveau van 2008. Een groot deel daarvan betreft echter eenmalige items, zoals de meerwaarde op de verkoop van 25 pct plus één aandeel van AG.
De verzekeringsactiviteit, de kernactiviteit van het bedrijf, bracht 456 miljoen euro op. Vooral bij de Belgische dochter (AG insurance) en bij de levensverzekeringen (382 mio) werd er winst gemaakt.

"Het afgelopen jaar is een tijd geweest van ingrijpende veranderingen voor Fortis. We hebben een aantal belangrijke beslissingen genomen over de toekomstige ontwikkeling van ons bedrijf en hebben het jaar veel stabieler en sterker afgesloten. Ondanks de nog altijd moeilijke omstandigheden hebben we de waarde van onze commerciële positie weten te handhaven", zegt CEO Bart De Smet.

Het brutodividend bedraagt 8 eurocent cash per aandeel. 'Dit sluit aan bij de belofte die we eind vorig jaar hebben gedaan, met name tussen de 40 en 50 procent van onze winst van de verzekeringsactiviteit uit te keren aan de aandeelhouders', verduidelijkt De Smet. 'Het huidige dividend komt overeen met een uitbetalingsratio van 41 procent van onze winst.'

In de voor ons belangrijkste markten in Europa en Azië wist de Fortis holding zijn positie zelfs te versterken. "In 2009 en tot op de dag van vandaag was en blijft de marktomgeving onvoorspelbaar en uitdagend", klinkt het.

Dit jaar wil de verzekeraar zich richten op de "ontwikkeling van de verzekeringsactiviteiten in het belang van de langetermijntoekomst van ons bedrijf".

Heel wat juridische procedures blijven intussen lopen tegen de holding. Er bestaat nog onduidelijkheid over hun eventuele impact. Woensdag beklemtoonde de top van het bedrijf dat er provisies zullen worden aangelegd "als en wanneer" duidelijk is dat er zal moeten betaald worden en men een idee heeft over het te betalen bedrag.