Berlusconi roept op tot protest na afwijzing partijlijst
Foto: © TONY GENTILE
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi roept zijn aanhangers op om te protesteren nadat het gerecht dinsdag in Rome een lijst van zijn partij Volk van de Vrijheid (PDL) weerde van de stembusgang als gevolg van een chaotische registratie van de kandidaturen.

"Ik zal snel oproepen tot een grote nationale manifestatie om ons recht op stembusgang en democratie te verdedigen", verklaarde Berlusconi in een videoboodschap.

De politicus en zakenman stak een verwijtende vinger op naar een "links" iemand die "in de plaats van democratisch aan de regionale verkiezingen te beginnen "leugens, schaamte en haat" gebruikt.  "Men wil miljoenen mensen verhinderen te stemmen voor het Volk van de Vrijheid. Dat is onaanvaardbaar", klonk het.

De lijst van PDL-kandidate Renata Polverini, die te laat geregistreerd werd, werd vrijdag in extremis aanvaard door het Hof van Beroep van Rome. Een tweede steunlijst van Polverini, waarop kiezers kunnen stemmen op de namen van regionale adviseurs van de PDL, werd verworpen.

Toen het gerecht de beslissing dinsdagavond bekend maakte, kondigden de advocaten van de PDL onmiddellijk aan dat ze de beslissing juridisch zouden aanvechten voor de Raad van State.