VS haalt zwaar uit naar Israël
Foto: ap
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft dinsdag Israël beschuldigd van het "ondergraven van het nodige vertrouwen" voor de Israelisch-Palestijnse dialoog, nadat het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken de bouw van 1.600 nieuwe nederzettingen in het bezette Oost-Jeruzalem goedkeurde.

'Ik veroordeel de beslissing van de Israëlische regering om zijn nederzettingenpolitiek in Oost-Jeruzalem voort te zetten', kondigde Biden aan, die momenteel een officieel bezoek brengt aan Israël.

'Deze aankondiging, die er net komt in de aanloop naar nieuwe vredesonderhandelingen, is van die aard dat ze het nodige vertrouwen ondergraaft en ingaat tegen de constructieve gesprekken die ik had in Israël', voegde de Amerikaanse vicepresident eraan toe.

Dinsdagavond arriveerde Biden als teken van zijn ontevredenheid met meer dan een uur vertraging op het diner waarop de Israelische premier Benjamin Netanyahu hem uitnodigde.

Dinsdag keurde het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken de bouw goed van 1.600 nieuwe woningen voor Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem, het sinds 1967 door Israël bezette Arabische gedeelte van de stad. Het besluit kwam er op het moment dat de Amerikaanse vice-president Joe Biden de Heilige Stad bezocht.