KV Mechelen houdt Genk uit play-off 1
Foto: belga
Een ferme blunder van Eric Matoukou bezorgde Racing Genk een vroege achterstand die het niet meer te boven kwam. Daardoor zijn de Limburgers genoopt tot het spelen van Play-off 2. Malinwa tankte vertrouwen voor de bekerreturn tegen AA Gent.

Beider ploegen hun droom op de play-offs 1 kreeg vorig weekend een definitieve knauw, waardoor het belang van deze wedstrijd sterk was afgenomen. Maes moest noodgedwongen twee wissels doorvoeren ten opzichte van de ploeg die KV Kortrijk op 1-1 hield. Chen (buikgriep) en Nong (geschorst) werden vervangen door Van Hoevelen en Destorme. Bij Genk kwamen Matoukou, Camus, Toth en Tiago in de basiself.

Het openingskwartier was gelijkopgaand, maar beide ploegen konden de talrijke supporters aanvankelijk niet echt verwarmen. Een kopballetje van Ivens net naast was het enige wapenfeit tijdens de eerste vijftien minuten. Matoukou en Köteles beslisten dan om even een aflevering comedy capers te spelen.

Matoukou legde een simpele terugspeelbal wat te hard terug, waardoor Köteles de bal prompt even hard terugkeilde. Matoukou kopte de bal dan lullig naar binnen en leverde zo de perfecte assist voor Julien Gorius, die zijn achtste van het seizoen mocht aantekenen. Het was het enige leuke feit in een gelaten eerste halfuur. KV Mechelen nam het heft in handen en verdubbelde acht minuten voor de rust haar voorsprong.

Soetaers, tot dan vrij onzichtbaar, leverde weer een razend gevaarlijke vrije trap af. Mununga leek de bal even te beroeren, waardoor Köteles de bal niet kon klemmen. Maxime Biset was er als de kippen bij om na de bekertreffer tegen Gent zijn tweede van het seizoen binnen te tikken. Malinwa ging zo met een niet onverdiende 2-0 voorsprong de rust in.

Bleke Soetaers
Trainer Franky Vercauteren vond het niet nodig te wisselen want de bezoekers kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer. De eerste kans van de tweede helft was er wel een voor de Limburgers. Camus sprong echter onzorgvuldig om met een voorzet van Anele. Aan de overkant bleef Mununga een luis in de pels van de Genkse defensie, maar scoren zat er voor de rechterflankaanvaller voorlopig niet in.

Het vijfde kwartier voerde blauw-wit de druk echter fel op en het was Ogunjimi die zijn doelpoging op de binnenkant van de paal zag stranden. Even voordien had Biebauw al een vrije trap van Tözser uit zijn doel geranseld. Maes reageerde en verving een bleke Soetaers voor Kevin Geudens. De Oevelnaar moest mee het centrale middenveld weer in handen helpen krijgen.

De Genkse storm ging dan liggen en Vercauteren trachtte het tij te keren met de inbreng van De Bruyne en Yeboah. Mét succes, want een minuut voor tijd prikte Yeboah de aansluitingstreffer tegen de netten. De bezoekers roken hun kans en ontplooiden nog een slotoffensief. Buffel bracht een vrije trap in de box, maar Ivens kon het leer ontzetten.

In een prangende volgende fase zag Joao Carlos zijn vluchtschot net naast vliegen. Zo eindigde de match op 2-1 en pakt Mechelen zes op zes tegen Racing Genk, dat zo veroordeeld werd tot het spelen van Play-off 2. Malinwa knoopte aan met de zege, waardoor het mathematisch nog steeds kans maakt op een plaatsje in de top zes.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in