Ons land houdt het op 25 mei sobertjes op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Tom Dice, een 20-jarige jongen uit Eeklo, zal met zijn gitaar de hele wereld moeten inpakken. Gisteravond stelde hij in primetime op Eén zijn song ‘Me and my guitar’ voor. En hij ziet het zitten: ‘Het lied is me op het lijf geschreven.’

Op 25 november gooide de VRT een bom(metje) in festivalland. De klassieke Eurosong, met zes of zeven bonte muzikale zondagavonden, werd bij het grof huisvuil gezet. De openbare omroep wilde het over een andere boeg gooien en koos Tom Dice – in Eeklo heet hij gewoon Tom Eeckhout – uit om ons land te verdedigen.

Dice was toen een nobele onbekende. Enkele honderdduizenden VTM-kijkers kenden hem van zijn deelname aan X-Factor. Maar dat was het. De Tom van gisteravond zag er een pak scherper uit dan die van november. De VRT stuurde hem naar het Energylab van topsportcoach Paul Van den Bosch, de man die onder meer de conditie van veldrijder Sven Nys op peil houdt. Met succes. Tom weegt vandaag zes kilo minder dan enkele maanden geleden. ‘Ik voel me heel goed in mijn vel’, klonk het gisteren.

Van Clouseau tot Madonna
Een uur lang bouwde presentator Bart Peeters gisteravond tijdens een fijne tv-show met wervelende acts en geestige filmpjes op naar hét moment van de waarheid: de wereldpremière van Toms festivalinzending. Want het Eurovisiesongfestival blijft een zaak van staatsbelang. De zanger werd uitgebreid voorgesteld aan een publiek dat hem eigenlijk nog moet leren kennen. Hoe hij van een dikkertje met astma uitgroeide tot een tiener die aan muziek verslaafd was.

‘Ik kan bewijzen dat Tom schitterend kan zingen’, zei Bart Peeters dit weekend in deze krant. Maar Tom bewees het zelf op het podium. Een pak radiostemmen, onder wie Anja Daems en Peter Van de Veire, daagden hem uit. Like a Virgin van Madonna, De tegenpartij van Clouseau of Use somebody van Kings of Leon: Tom maakte er telkens een eigen fijne versie van. Wie ontkent dat de jongen uit Eeklo talent heeft, kent er niets van.

Jeans, hemdje en gilet
Maar het songfestival is zoveel meer dan alleen een leuk liedje brengen. Je moet een heel continent inpakken en overtuigen. En daarom kwamen Sergio en Kris Wauters, twee heren die het niét goed deden op het festival, hem tips geven. Een styliste presenteerde Toms outfit: eenvoudige jeans, hemdje en gilet. En een opvallend hoedje. Marcel Vanthilt kwam hem moed inspreken en André Vermeulen maakte zelfs een studie over het festival: de tijd van de grote shows en onnozelheden is volgens hem voorbij. Met eenvoud verras je misschien nog het meest. Al wist Vermeulen ook dat mannen het meestal niet goed doen. 34 keer won een vrouw het festival, 8 keer een man.

Tom Dice schreef de song Me and my guitar met Jeroen Swinnen. Zijn huiswerk is gemaakt. Volgende zaterdag ligt de plaat in de winkel en kan de aanval op de Ultratop beginnen. Maar alle aandacht gaat naar 25 mei.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in