Germinal Beerschot redt op nippertje punt
Foto: belga
Standard werd de winnaar van het duel Germinal Beerschot-Zulte Waregem. Faris Haroun ontfutselde de bezoekers in blessuretijd nog twee punten af. Bij winst zondag in Waregem staan de Rouches opnieuw in de top zes.

Iedereen ongelukkig gisteren op Het Kiel. Zulte Waregem omdat het zich 84 minuten lang in Play-off 1 waande. Germinal Beerschot omdat het met een punt nauwelijks wat opschiet in de strijd om die Play-off 1. De toeschouwers omdat er in een ijzig stadion nauwelijks goed voetbal te zien was.

De enige winnaars zaten gisteren in Luik en keken televisie. Door het puntenverlies van Zulte Waregem heeft Standard zijn lot weer in eigen handen. Twee keer winnen, om te beginnen zondag aan de Gaverbeek, volstaat om een ticket te veroveren voor Play-off 1.

Germinal Beerschot is theoretisch nog in de race voor de zesde plaats maar hoeft zich na de prestatie van gisteren nog weinig begoochelingen te maken. Wie de stand er in januari had bijgenomen durfde een klein fortuin verwedden op play-offdeelname van de Antwerpse fusieclub. Maar met nog twee speeldagen in de reguliere competitie te gaan hebben de ratten een wonder nodig om tot de eerste zes te worden toegelaten.

Winst zat er gisteren op Het Kiel nooit echt in. De thuisploeg liep al van in de beginfase achter de feiten aan en de wissels na de rust – Dosunmu voor Martijn Monteyne en Rits voor MacDonald – leverden pas in blessuretijd een doelpunt op.

Omdat Philippe Clement geen risico’s wilde nemen na een kuitblessure mocht Kurt Van Dooren nog eens de kapiteinsband aantrekken. Op het middenveld kreeg Wamfor de voorkeur op Wanyama. De Kameroener werd met een schaduwopdracht op Franck Berrier belast.

Het tactisch strijdplan van Francky Dury was al even eenvoudig als doeltreffend. Met Teddy Chevalier als eenzame spits speculeerden de bezoekers op de counter. Nfor bleef op de bank, Hyland verscheen op het middenveld. Op de linksback miste de geschorste Bart Buysse zijn allereerste speelminuten van het seizoen. Zijn vervanger was de 19-jarige Fransman Lebbihi.

Meteen raak voor Chevalier
De eerste counter van Zulte Waregem was meteen raak. Matton kreeg de bal met een gelukje tot bij Chevalier, de Fransman ging op Pacovksi af en scoorde zijn elfde doelpunt van het seizoen.

Germinal Beerschot stelde daar maar bitter weinig tegenover. Janczyk trof het zijnet, François probeerde het vanop afstand. Maar het waren de bezoekers die via de counter het gevaarlijkst bleven. Berrier bediende Chevalier, Pacovski kwam goed uit om de Fransman het koppen te beletten.

Beerschot-trainer Jos Daerden bracht aan de rust met Tosin Dosunmu een extra aanvaller in. Martijn Monteyne bleef op de bank, Wamfor verhuisde naar de linksback. De Antwerpenaren ontwikkelden iets meer druk in de zestien van Sammy Bossut, maar tot echte reddingen werd de Waregemse goalie niet gedwongen. Het was in tegendeel opnieuw Zulte Waregem dat het gevaarlijkst was. Mikulic veegde een schot van Van Nieuwenhuyze van de lijn, Pacovski duwde de rebound van Roelandts in hoekschop.

Daerden trok met Mats Rits zijn laatste troefkaart maar ook de jonge tiener kreeg zijn ploeg niet aan het voetballen. Germinal Beerschot kon niet meer, Zulte Waregem wilde niet meer. De ploeg van Francky Dury ging zelfs paniekerig voetballen en dat leidde in de slotfase tot de gelijkmaker van Haroun, op aangeven van Dosunmu.
In de allerlaatste minuut van de blessuretijd had Chevalier nog een kans op alsnog de zege te grijpen, maar zijn schot zeilde naast. Zulte Waregem ziet een unieke kans verloren gaan om Play-off 1 te bereiken. Winnen tegen Standard is plots een must in plaats van een bonus geworden.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in