De Europese Commissie is gewonnen voor het idee van een Europees monetair fonds. Dat heeft eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn verklaard in de maandageditie van de krant Financial Times Deutschland.

'De Commissie is bereid zo’n Europees instrument voor te stellen als de leden van de eurozone het steunen', zo verklaarde Rehn. De eurocommissaris zei wel dat hij 'strenge voorwaarden' wil koppelen aan de steun die het fonds zou kunnen verstrekken. 'Wij werken rond deze kwestie nauw samen met Duitsland, Frankrijk en andere lidstaten van de Europese Unie', zei Rehn.

De ontsporing van de Griekse openbare financiën en de gevolgen ervan voor de euro hebben vele Europese bewindslui aan het denken gezet over een versterking van de economische coördinatie in de eurozone.

Onder meer de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble schaarde zich achter de oprichting van een Europees monetair fonds. 'Met het oog op de stabiliteit van de euro hebben we nood aan een instelling die beschikt over de knowhow van het IMF en de bevoegdheden om gelijkaardige interventies te doen', zei Schauble in een interview met de krant Welt am Sonntag.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in