Chili vat drie dagen van nationale rouw aan
Foto: epa
In Chili zijn zondag drie dagen van nationale rouw van start gegaan voor de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami. Nadien treedt de nieuwe president Sebastian Pinera aan.

In de grote steden van Chili hangen de vlaggen sinds zondagochtend halfstok. In de kerken van dit zeer katholieke land dragen talrijke priesters de mis op aan de slachtoffers van de natuurramp van 27 februari.

De aardbeving en tsunami eisten 452 mensenlevens, maar de balans zou nog veel hoger kunnen oplopen. Naast de menselijke tol zijn ook een half miljoen woningen vernietigd. De voormalige eigenaars slapen op straat of in tenten. Artsen spreken van erbarmelijke sanitaire omstandigheden, met alle gevolgen vandien voor de volksgezondheid.

Elders herneemt het leven langzamerhand zijn normale gang. Volgens viceminister van Binnenlandse Zaken Patricio Rosende is de elektriciteit hersteld op tachtig procent van het grondgebied. Ook de plunderingen zouden nagenoeg tot het verleden behoren. In de stad Concepcion is de avondklok alvast ingeperkt.

Wel zijn verscheidene economische sectoren zwaar getroffen door de ramp. De heropbouw en het economisch herstel van het land wordt de voornaamste taak van Pinera, die op 11 maart de fakkel overneemt van Michelle Bachelet.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in