De Nederlander Lars Boom (Rabobank) heeft de proloog van de 68e Parijs-Nice gewonnen. Boom was over 8 km tussen Montfort en l'Amaury met een tijd van 10:56 drie seconden sneller dan de Duitser Jens Voigt.
Toen hij twee jaar geleden wereldkampioen veldrijden werd in Treviso en hij vervolgens aankondigde dat hij alles op een wegcarrière wilde zetten, werd vorig jaar met grote ogen uitgekeken naar het grote debuut van Lars Boom bij de elite. Toch gooide hij tot nu toe geen hoge ogen. Zondag kwam daar met de zege in de proloog van Parijs-Nice verandering in.

"Het parcours lag me uitstekend", aldus de opgeschoten Nederlander uit Vlijmen. "Daarom ben ik vol aangegaan meteen na de start. Buitenblad tot halfweg de eerste klim en kort voor de top opnieuw buitenblad en vol naar de finish. Nico Verhoeven reed achter mij en porde me constant aan. Met Geoffroy Lequatre die voor mij gestart was, had ik een ideaal mikpunt. Het resultaat was een tijd waar de anderen zich de tanden op stukgebeten hebben", verklaarde Boom.

"Ik sta zelf versteld van dit succes want een week geleden ging op de Paddestraat nog het licht uit in de Omloop Het Nieuwsblad. Het is met mijn conditie dus snel de goede kant uitgegaan. Opletten nu voor de waaiers in de komende dagen om deze leiderstrui enkele dagen te kunnen behouden", klonk het.

De Amerikaan Levi Leipheimer finishte als derde op zes seconden, net voor de Spanjaard Alberto Contador.
Fränk Schleck verloor 48 seconden, Damiano Cunego een minuut en Alejandro Valverde 29 seconden. Stukken beter deden Janez Brajkovic (16 sec), Samuel Sanchez (15 sec), Roman Kreuziger (13 sec) en titelverdediger Luis-Leon Sanchez (12 sec).

Jurgen Roelandts werd de beste Belg op de 34e plaats, op 30 seconden. Jurgen Van den Broeck stelde teleur met een 92e plaats en een verlies van 49 seconden.

Gert Steegmans was de pechvogel van de dag. Hij viel en brak zijn sleutelbeen.
Maandag staat de eerste rit op het programma, over 201,5 km van Saint-Arnoult-en-Yvelines naar Contres. .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in