Keukeleire: 'Was me het weekje wel'
Foto: vdb
Jens Keukeleire (Cofidis) mag de Driedaagse West-Vlaanderen op zijn palmares bijschrijven. De jonge neoprof werd derde in de slotrit van de eerste Belgische rittenkoers van het seizoen en dat volstond om de eindzege veilig te stellen. Hij won bovendien zowel de gele, de groene als de witte trui. Kris Boeckmans (Topsport Vlaanderen) won de slotrit.
De Topsport Vlaanderenrenner was de beste in de rit van Middelkerke naar Ichtegem over 194,5 kilometer. In de derde opeenvolgende massasprint haalde hij het van de Fransman Yohann Gene en Jens Keukeleire. Deze laatste volgt meteen Johnny Hoogerland op als eindlaureaat.

Van bij de start lag het tempo zeer hoog. In de polders brak het peloton hierdoor in verschillende stukken. Leider Jens Keukeleire liet zich niet verrassen maar zat wel helemaal als enige van zijn team geïsoleerd in het eerste deel van de groep. Uiteindelijk smolt na verloop van tijd alles netjes samen.

Na de beklimming van de Kemmelberg, de laatste helling van de driedaagse, vormde zich een kopgroep met daarbij Johan Coenen, Frédéric Amorison, de Pool Jaroslaw Marycz en de Nederlanders Boy van Poppel, Maurice Vrijmoed en Bobbie Traksel. Na goed 120 kilometer boekte dit zestal een voorsprong van om en bij de vier minuten waardoor Traksel, in 2008 nog eindlaureaat, virtueel leider werd. De mannen van Cofidis trokken dan het gashendeltje open en reden het gat in een mum van tijd dicht.

In de plaatselijke ronden vormde zich een kopgroep met zeven renners. Dat waren Koen Barbe, Frederik Veuchelen, de Japanner Fumiyuki Beppu, de Nederlanders Wesley Kreder met Boy van Poppel en de Fransen Cédric Coutouly met Steve Houanard. Deze mochten even voor de grote groep uitrijden maar werden op vijf kilometer van de finish weer tot de orde geroepen.

Niemand slaagde erin de derde massaspurt op rij in deze Driedaagse van West-Vlaanderen te ontlopen. Kris Boeckmans kon daarin nipt de Fransman Gene achter zich houden. Keukeleire: "Vroeger al blij met kermiskoers voor beloften"
Wat onwennig kwam Jens Keukeleire de perszaal binnengestapt na het behalen van zijn eindoverwinning in de Driedaagse van West-Vlaanderen. "Dit voelt heel raar aan. Het was me het weekje wel. Woensdag was ik al de beste in de GP Samyn. Vrijdag win ik de rit en leg ik daarmee de basis voor mijn eindzege. Twee jaar geleden was ik al blij met een overwinning bij de beloften in een kermiskoers. Nu win ik een semi-klassieker en de eerste rittenkoers in België."

"Nico Sijmens was de man om mij naar voor te brengen voor de eindsprint. Uiteindelijk werd ik derde en houd ik in het klassement slechts 3 seconden voor op Kris Boeckmans, maar dat is net genoeg. Mijn volgende wedstrijd is Nokere Koerse. De eerste keer dat ik die wedstrijd zal rijden.".

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in