De Palestijnse leiders hebben aanvaard om indirecte onderhandelingen te starten met Israël om het vredesproces, onder de bescherming van de VS, te herlanceren. Dat heeft Yasser Abed Rabbo, de secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), aangekondigd.

Ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas wil starten met indirecte gesprekken met Israël. Abbas pleegde zondag in Ramallah overleg met het uitvoerende comité van de PLO en het centraal comité van zijn Fatahbeweging over een voortzetting van de onderhandelingen. De indirecte gesprekken zouden moeten handelen over onderwerpen als land, grenzen en veiligheid.

Hij deelt maandag aan George Mitchell, de Amerikaanse rapporteur voor het Midden-Oosten, zijn antwoord mee. Onduidelijk is hoe die indirecte gesprekken zullen gevoerd worden. Volgens Palestijnse bronnen zou Mitchell tussen Ramallah en Jeruzalem kunnen pendelen. Als tweede mogelijkheid wordt de Amerikaanse hoofdstad Washington genoemd. Bovendien heeft Jordanië aangeboden beide delegaties in Amman te ontvangen.

Directe onderhandelingen tussen beide partijen werden in 2008 opgeschort en liggen sindsdien stil.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in