De president van IJsland heeft zondag het IJslandse volk gefeliciteerd met hun duidelijke verwerping van het Icesave-akkoord. Olafur Ragnar Grimsson heeft de Britse premier Gordon Brown opgeroepen om het initiatief te nemen om het geschil op te lossen.

Londen heeft al laten verstaan dat het 'soepel' kan zijn tijdens de nieuwe onderhandelingen.
'Er zijn verschillende redenen om de IJslanders te feliciteren. Het referendum is goed verlopen en het resultaat was duidelijk', zegt Grimsson. 'Gordon Brown moet nu het initiatief nemen en de nodige stappen zetten om een oplossing te vinden die iedereen kan aanvaarden'.

De Britse minister van Financiën, Alistair Darling, zei zondag al 'flexibel te willen zijn' in de onderhandelingen voor een nieuwe akkoord. 'We kunnen aan een klein land als IJsland niet zomaar vragen ’Betaal ons onmiddellijk terug’. We proberen redelijk te zijn. Het essentiële punt is dat we ons geld terugzien. Maar we kunnen flexibel zijn'.

Na het failliet van de IJslandse internetbank Icesave in 2008 keerden Groot-Brittannië en Nederland 3,9 miljard euro schadevergoeding uit aan de klanten in hun land. De twee landen kwamen met IJsland overeen dat het thuisland van de bank dat bedrag tegen 2024 zou terugbetalen. De president weigerde het akkoord echter te ondertekenen, waarna er een referendum werd georganiseerd.

Na de telling van 32 procent van de stemmen, blijkt dat 93,1 procent van de deelnemers aan het referendum neen heeft gestemd. Slechts 1,6 procent stemde ja.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in