Ajax Amsterdam, met Jan Vertonghen en Toby Alderweireld negentig minuten op het veld, ging met 0-3 winnen op het veld van Sparta Rotterdam. De hoofdstedelingen naderen zo tot op vier punten van PSV, dat verloor bij NAC Breda, en op drie punten van Twente dat wel nog aan de bak komt tegen RKC Waalwijk. Ajax lijkt zo terug volledig terug in de titelrace te zitten. Volgende week staat de topper Ajax-PSV op het programma. Feyenoord ging met 2-4 winnen bij het Roda JC van Harm van Veldhoven. Jeanvion Yulu Matondo scoorde de 1-2 voor Roda.

Sparta Rotterdam bleek geen partij voor de Amsterdammers. De eerste kans was nog wel voor de thuisploeg. Strootman schoot echter over het doel van bezoekende doelman Stekelenburg. Daarna was het de beurt aan Ajax, maar Siem de Jong zag zijn schot naast gaan.

Op het kwartier was het toch raak voor de bezoekers. De Jong mikte dit keer wel raak en zette zo al vroeg de 0-1 op het bord. Sparta kwam bijna langszij, maar Slijngard zag zijn schot gekeerd door Stekelenburg. Voor Ajax het teken om een tandje bij te steken. Emanuelson trof de paal en de Jong zag zijn kopbal van de lijn gekeerd.

Na een dik halfuur kwam de dubbele voorsprong er toch. Gregory Van der Wiel schoot de rebound van Dennis Rommedahl netjes binnen. De Rotterdammers gaven zich echter niet gewonnen en kwamen nog dicht bij de aansluitingstreffer. Bovendien mocht Rode Duivel Jan Vertonghen blij zijn dat hij niet van het veld werd gestuurd nadat hij Falkenburg neerhaalde toen die alleen op doel kon afgaan. De scheidsrechter trok gelukkig voor Vertonghen en Ajax slechts geel. De daaropvolgende vrije trap voor Sparta strandde op de paal.

Op het uur kon Ajax de zege helemaal veilig stellen. Rommedahl benutte een voorzet van Eriksen. 0-3 en boeken toe voor de thuisploeg, die wel nog dicht bij de eerredder kwam. Stekelenburg bleek echter onklopbaar. Ook Eriksen was nog dicht bij zijn eerste treffer voor de Amsterdammers, maar de score bleef onveranderd. De Amsterdammers doen zo weer helemaal mee voor de titel.

Ook Feyenoord kon winnen. Die andere club uit Rotterdam haalde het met 2-4 op het veld van Roda JC. Cissé zorgde voor de dubbele voorsprong, maar landgenoot Jeanvion Yulu Matondo bracht de spanning even terug in de wedstrijd. Bruins en Makaay brachten de bezoekers op 1-4. Bodor kon nog milderen tot 2-4.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in