China heeft zondag de wens uitgedrukt om de meningsverschillen met de Verenigde Staten terzijde te schuiven. Minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi wil een stabiele relatie met de westerse grootmacht uitbouwen.

De verhouding tussen China en de VS is al enkele weken gespannen. De plannen van de VS om wapens te verkopen aan Taiwan en de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Dalai Lama waren China een doorn in het oog.

Yang Jiechi overliep die incidenten zondag nogmaals tijdens een persconferentie, maar reikte de Verenigde Staten tegelijk de hand. 'We hopen dat de VS samen met ons willen werken aan een betere verstandhouding', aldus de minister. 'China heeft altijd veel waarde gehecht aan deze relatie.' Yang Jiechi is de voormalige Chinese ambassadeur in de Washington.

Sinds eind vorig jaar spaart de Amerikaanse president zijn kritiek op China niet. Naast de kwesties Taiwan en Tibet zijn er ook de Chinese cyberaanvallen op de Amerikaanse internetzoekmachine Google en verschillende commerciële geschille

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in