IJslanders zien Icesave-deal niet zitten
Foto: epa
De IJslanders hebben zaterdag in een referendum het plan om 3,8 miljard euro terug te betalen aan Nederland en Groot-Brittannië verworpen. De overheid heeft de overwinning van de neen-stemmers onmiddellijk na de bekendmaking van de gedeeltelijke resultaten erkend.

Na het failliet van de IJslandse internetbank Icesave in 2008 keerden Groot-Brittannië en Nederland 3,8 miljard euro schadevergoeding uit aan de klanten in hun land. De twee landen kwamen met IJsland overeen dat het thuisland van de bank dat bedrag tegen 2024 zou terugbetalen.

De president weigerde het akkoord echter te ondertekenen, waarna er zaterdag een referendum werd georganiseerd. Na de telling van 32 procent van de stemmen, blijkt dat 93,1 procent van de deelnemers aan het referendum neen heeft gestemd. Slechts 1,6 procent stemde ja, volgens de openbare televisiezender RUV.

De IJslandse regering heeft de uitslag al erkend in een mededeling. Ze zal nu een nieuw akkoord moeten onderhandelen met Nederland en Groot-Brittannië. De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft al teleurgesteld gereageerd.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in