De sympathie van prins Bernhard voor en zijn betrokkenheid bij Duitse nationaalsocialistische organisaties is aanzienlijk groter dan hij later deed voorkomen. Dat concludeert schrijfster Annejet van der Zijl in haar proefschrift ’Bernhard. Een verborgen geschiedenis’, waarop zij donderdag in Amsterdam promoveerde.

Tijdens een vijf jaar durend onderzoek stuitte zij op een lidmaatschapskaart van de Deutsche Studentenschaft die door Bernhard van een handtekening was voorzien. De Deutsche Studentenschaft was een studentenvereniging met een nationaalsocialistische signatuur, die om die reden in 1945 door de geallieerden werd verboden. Op deze kaart wordt onder andere melding gemaakt van Bernhards lidmaatschap van de nationaalsocialistische partij NSDAP.

Het document bevindt zich in het archief van de Humboldt Universität in Berlijn, waar Bernhard begin jaren dertig studeerde. Afgaande op de informatie op de lidmaatschapskaart heeft de destijds 21-jarige Bernhard zich in de herfst van 1932 aangemeld bij de Studentenschaft. Hierbij vulde hij zelf zijn personalia in.

Later is de kaart aangevuld met gegevens over onder andere zijn lidmaatschap van de SA (Sturmabteilung), de NSDAP, de Deutsche Luftsport Verband en de tennisclub van de eveneens gelijkgeschakelde corpsvereniging Borussia. In december 1934, toen hij zich als student uitschreef, is de kaart voorzien van een aantekening waaruit blijkt dat het lidmaatschap was beëindigd.

Bernhard zelf heeft tot zijn dood ontkend lid te zijn geweest van de NSDAP of gesympathiseerd te hebben met het Hitler-regime. Dat zei hij nog in een serie gesprekken die de prins kort voor zijn dood hield met de Volkskrant.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig