Belgische bioscopen heffen boycot 'Alice in Wonderland' op
Foto: rr
De Belgische bioscoopuitbaters België heffen de boycot van 'Alice in Wonderland' op. Net zoals eerder hun Britse, Italiaanse en Nederlandse collega's hebben ook de Belgische bioscoopuitbaters zich door Disney laten overtuigen.

De zaak draait rond het distributiebeleid van Disney, dat het plan bekend maakte de dvd-verkoop van de 3D-film 'Alice in Wonderland' al na drie maanden te starten. De bioscopen dreigden zo een kleine maand ticketverkoop in rook te zien opgaan, omdat de gebruikelijke bioscoopperiode van vier maanden niet werd gerespecteerd.

Eerst werd gesproken van een wereldwijde boycot tegen de Disney-film. Maar die bleek zich uiteindelijk te beperken tot Groot-Brittannië, Nederland en België: de drie landen waarin Disney de gewijzigde timing afkondigde.

Nu zijn als laatste ook de Belgische bioscoopuitbaters overstag gegaan, melden de Federatie van Cinema's van België en Kinepolis. Disney kon hen overtuigen om de studio te volgen 'in zijn experiment van commercialiseringstrategie'. Disney belooft dat die uitzonderlijk is en niet systematisch zal worden toegepast.

De officiële première van 'Alice in Wonderland' is voorzien op 10 maart.