Europees Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek heeft Nigel Farage tien dagen het recht op zijn dagelijkse vergoeding als Europarlementslid ontnomen omdat de Britse eurohater zich niet wil verontschuldigen voor de beledigingen aan het adres van voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad.

Buzek verzocht Farage dinsdag om zijn excuses aan te bieden aan Van Rompuy, het Belgische volk en zijn collega’s in het Europees Parlement. De voorzitter van het halfrond oordeelde dat diens ruchtmakende verklaringen niet enkel beledigend waren voor Van Rompuy, maar ook voor België als land.

Farage weigerde op de eis in te gaan en daarom besloot Buzek om het recht van de Brit op de dagelijkse toelage voor tien dagen in te trekken. De Europarlementsleden ontvangen 298 euro voor elke dag aanwezigheid op de officiële vergaderingen van het halfrond.

"Ik verdedig mijnheer Farage zijn recht om het oneens te zijn met het beleid en de instellingen van de Europese Unie, maar niet dat hij persoonlijke beledigingen uit ten aanzien van gasten in het parlement of het land waar ze vandaan komen", zei Buzek in een mededeling.

Farage deed vorige week stof opwaaien tijdens het eerste optreden van Van Rompuy in de Europese halfrond. Het boegbeeld van de anti-Europese United Kingdom Independence Party zei dat de Belg "het charisma van een dweil en het uitzicht van een lagere bankbediende" heeft.

Ook noemde Farage Van Rompuy "de sluipmoordenaar van de Europese democratie en de nationale staten" en zei hij dat België "niet eens een land is".