‘Anonieme verklaringen interesseren me niet. Ik kom hier om me met de pensioenen bezig te houden. Dat is een belangrijk dossier dat de mensen aangaat’, reageerde minister Michel Daerden dinsdag in de Kamer.

Een anonieme juridische studie beschuldigt minister Daerden en zijn zoon Frédéric van illegale praktijken bij hun omstreden revisorenbureau. Het document is aangekomen bij het parket van Luik, verschillende redacties en leden van de PS.

Daerden werd dinsdag bij het begin van de vergadering van de Kamercommissie Sociale Zaken opgewacht door een hele horde cameraploegen en journalisten. Zij visten naar een reactie van de PS-minister. De kwestie kwam overigens ook in de commissie zelf ter sprake. De groenen maakten er hun ongenoegen over de situatie duidelijk en stapten op.

‘Medianummertje’

Maggie De Block (Open VLD) noemde het een medianummertje. Ze wees erop dat de klacht moet worden onderzocht, maar dat het parlement ondertussen dient voort te werken. ‘Daarvoor worden wij ook betaald. Er verhindert de minister niets om te functioneren en wij doen ook ons werk’, stelde ze.

De Vlaamse socialisten reageren voorzichtig. ‘Het is nu aan het gerecht om de ware toedracht uit te zoeken. Het zal voor de minister moeilijk worden om te functioneren, maar laten we afwachten hoe dit verder evolueert’, stelde SP.A-Kamerlid Bruno Tuybens.

‘Daerden blijft in de regering’

‘Op basis van een anonieme klacht is er rond de positie van Michel Daerden in de federale regering geen enkele wijziging’, reageerde premier Yves Leterme vanmorgen.

Volgens de premier is het dossier ook aangekomen op de Westraat 16. ‘Nu is het aan het gerecht om te doen wat het moet doen. Het is een lijvig document. Ik heb het even doorbladerd. Ik heb gezien dat het ook gericht is aan de gerechtelijke instanties. Elk heeft zijn job’, aldus Leterme.

Enkele weken geleden raakte bekend dat het parket-generaal van Luik tegen Daerden een informatieonderzoek was opgestart naar vermeende belangenvermenging. Leterme had toen een gesprek met Daerden, maar nam geen maatregelen tegen de PS-minister.

Klacht tegen onbekenden

De ‘verontwaardigde’ zoon Frédéric dient ondertussen klacht in tegen onbekenden wegens laster en eerroof. Frédéric Daerden zegt ‘diep verontwaardigd’ te zijn door het anonieme dossier dat bij het gerecht is terechtgekomen, en noemt de manier van werken ‘absoluut ongezond en diep schandelijk’. Volgens hem kunnen 'de anonimiteit, hardnekkigheid en pietluttigheid van het dossier logischerwijze alleen maar verdacht lijken'. Ook zijn vader dient een klacht in.

Lees hier de juridische analyse uit het anoniem rapport.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in