Het Poolse communistische regime heeft in de jaren tachtig onderdak en wapens verleend aan Palestijnse terroristen, onder wie de leider van de Fatah-Revolutionaire Raad Aboe Nidal. Dat heeft generaal Czeslaw Kiszczak, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, maandag verklaard.

'We sloten de ogen voor het feit dat ze naar Polen kwamen om zich te verzorgen en uit te rusten voor nieuwe terroristische acties', zei de voormalige rechterhand van generaal Wojciech Jaruzelski op de private televisiezender TVN. Volgens Kiszczak verkocht Polen hen ook wapens. 'Het was in het belang van Polen om hen zo veel mogelijk wapens te verkopen.'

Terwijl Aboe Nidal wereldwijd gezocht werd, zou hij in Polen in de jaren tachtig een bedrijf gerund hebben. In dezelfde televisie-uitzending verklaarde het voormalige staatshoofd en de leider van de Poolse communistische partij Wojciech Jaruzelski echter zich 'niets dergelijks te herinneren'.

Aboe Nidal was tussen 1970 en 1988 verantwoordelijk voor talrijke bloedige aanslagen in Europa. De man stierf in augustus 2002 in Irak.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in