Chileense marine waarschuwde te laat voor tsunami
Foto: ap
De Chileense regering heeft zondag toegegeven dat de Chileense marine een fout gemaakt heeft door niet onmiddellijk te alarmeren dat de kans bestond dat een tsunami op komst was na de zware aardbeving van zaterdagochtend.

'Een eenheid van de marine heeft zaterdag een fout begaan door de vloedgolf niet aan te kondigen', zei minister van Defensie Francisco Vidal zondag aan de pers tijdens het persmoment waarop de nieuwe dodentol van 708 bekendgemaakt werd. Vidal sprak van een soort 'diagnoseprobleem'.

Als een normale analyse van de schok gevoerd was en het alarmsysteem in werking was gesteld, 'had dat honderden mensen kunnen redden', zei Vidal. 'De bevolking had gewaarschuwd kunnen worden en naar de heuvels kunnen vluchten.'

Zaterdag zei Bachelet nog dat de Chileense marine geen tsunami had waargenomen.
Het merendeel van het tot nu toe bekende aantal slachtoffers, 541 van de 708, viel in de kustregio rond Maule, zei aftredend presidente Michelle Bachelet. De streek werd getroffen door de tsunami, luidde het.

In de regio’s Biobio (rond Concepcion) en Maule kondigde de presidente zondag de noodtoestand af. Het leger zal er de coördinatie van de werkzaamheden voeren, in samenspraak met de politieke autoriteiten. De luchtmacht stuurt al zo’n 10.000 manschappen naar de regio’s, zegt Vidal.