De Europese Commissie heeft zondag 3 miljoen euro noodhulp voor Chili goedgekeurd. De aardbeving doodde minstens 300 mensen en twee miljoen overlevenden kunnen niet meer in hun zwaarbeschadigde huizen wonen.

'Uit solidariteit met de Chilenen stellen we onmiddellijk 3 miljoen euro ter beschikking van de organisaties die ter plaatse werken om hun reactiecapaciteit tijdens de eerste dagen na de aardbeving, die de meest kritieke zijn, te versterken', stelde Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva.

Enkele uren na de ramp had Commissievoorzitter José Manuel Barroso Europese hulp voorgesteld.
De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton hernieuwde tijdens een telefoongesprek met de Chileense minister van Buitenlandse Zaken de steun van de Europese Unie aan Chili. In een mededeling zei Ashton tijdens het gesprek 'de erg professionele manier waarop de Chileense autoriteiten met de situatie omgaan' te hebben verwelkomd.

'Ik heb herhaald dat de EU klaar staat om hulp te bieden aan de Chileense regering indien ze daarom vraagt', voegde ze er aan toe. De Chileense autoriteiten hadden de internationale gemeenschap zaterdag gevraagd te wachten met hulp te sturen.