In Chili verblijven momenteel ook heel wat Belgen. Zij vertellen hoe ze de aardbeving beleefd hebben.

Bart Du Rang, Santiago de Chili

Iets voor vieren vannacht begon het inderdaad te beven, zoals het hier in Santiago wel regelmatig beeft, maar deze keer groeide de intensiteit enorm en was het ook van veel langere duur dan normaal. Drie of vier op de schaal van Richter is hier niet uitzonderlijk, maar we merkten deze keer meteen dat het erger was. Uiteraard viel de stroom meteen uit, maar de water- en gastoevoer bleven, tenminste in onze buurt (Las Condes), werken. Buiten een paar gebroken glazen en omgevallen kaders hadden wij weinig of geen schade. Wij hebben wel het geluk om in een goede buurt te wonen met degelijke constructies. Daarbij komt nog dat ons appartementsgebouw maar vier verdiepingen hoog is, wat een groot verschil uitmaakt.

Het straatbeeld zag er voor ons deze ochtend niet veel anders uit dan anders, maar toen om 18 uur het elektriciteitsnet terug hersteld was in onze buurt, zagen we de beelden en beseften we hoe erg het er aan toe gegaan is op andere plaatsen.

In de nieuwere buurten is er redelijk weinig schade aangezien de bouwvoorwaarden hier heel strikt zijn, maar in buurten met oudere gebouwen (centrum en dorpen) en vooral aan de kust (omwille van de tsunami) liep het slechter af. Er is ook aanzienlijke schade aan de wegeninfrastructuur.

Annemie Magnus, Santiago de Chili

Stilaan beginnen we een betere kijk te krijgen over het drama dat ons vanacht is overkomen. Om 3.24 u werden we wakker geschud en met de kinderen zochten we heil onder de deurframe. Amper anderhalve minuut duurde de aardbeving maar het leek een eeuwigheid. Nadien kwam alles tot rust en zaten we zonder electriciteit of telefoon. Pas in de vroege morgen stroomde het nieuws binnen van de ramp. Het is een drama als je beseft dat het onmogelijk is om je familie in België op de hoogte te brengen dat alles ok is. Electriciteit, telefoon en internet waren niet beschikbaar. 

Een geluk binnen een ongeluk is dat de aardbeving plaats had om half 4 's nachts waardoor de meeste mensen aan het slapen waren bij de familie en er geen paniekreacties waren om zonen/dochters te zoeken. Veel mensen zijn wel in de wagens gestapt en op open plaatsen gaan staan uit schrik voor een volgende beving.

Vandaag, gedurende de hele dag hebben we verschillende nabevingen gevoeld, steeds angstig afwachtend of het een nabeving is of een nieuwe aardbeving.

Zodra telefoon beschikbaar was is de 'tamtam' opgestart om te horen hoe het met de vrienden is, maar er ontstaat een hopeloosheid als je sommige vrienden niet kunt bereiken. Zodra internet ook terug was heb ik via facebook familie en vrienden in België kunnen geruststellen. We proberen nog altijd vrienden te bereiken die op meer dan 500 km ten zuiden van Santiago wonen.

We hebben al een lange nacht achter de rug en het einde is nog niet voorbij want de angst blijft.

Er moet wel vermeld worden dat de chileense regering heel goed is voorbereid om de problemen op te lossen en beide presidenten, de huidige presidente Bachelet en de nieuw verkozene president Piñera werken samen om de mensen bij te staan.
 

Anne Henrotte, Santiago de Chili

'Ik schrijf vanuit Santiago de Chili. Wij (mijn drie kinderen en ik) werden vanochtend wakkergeschud door de zware aardbeving, rond 3h34. Gelukkig geen schade aan ons huis, enkel enkele gebroken glazen, en alle boeken zijn uit de bibliotheken gevallen.

Rond 5h hadden we terug elektriciteit en internet, in mijn buurt nl. Vitacura. De telefoonlijnen werken af en aan, vandaar dat het moeilijk kan zijn ons telefonisch te bereiken. Ik kan het buitenland totaal niet telefonisch bereiken. Gas en water werken ook perfect, hier in de buurt.

De Chileense televisie informeert over grote schade aan de infrastructuur: wegen en autowegen, grote gebouwen, ziekenhuizen enz-. We hebben ook last van grote chemische branden in een fabriek net buiten Santiago, de zon schijnt maar we kunnen hem niet direct zien, en ademhalen is bij wijlen moeilijk.

De internationale vlieghaven is tot nader order gesloten, de pistes zijn in orde, op het ogenblik wordt de controletoren geinspecteerd, maar er is grote schade aan de passagiersterminal. Ondertussen worden de internationale vluchten naar Mendoza (in Argentinië, net over de grens) gestuurd.

Het laatste oficiële dodental loopt op tot 122 doden, maar dit blijft stijgen, want in het zuiden, vooral in de streek van Concepción is de schade enorm.'

Kristel Leonard - Santiago de Chili

'Wij wonen in Santiago en zijn er gelukkig met veel schrik en materiële schade vanaf gekomen. De elektriciteit is net een half uur geleden (Omstreeks 17.15 Belgische tijd, nvdr) weer aan.

Het internet werkt nu sinds enkele minuten terug, maar de telefoonlijnen zijn nog niet operationeel. De meeste winkels zijn gesloten, maar Santiago zelf valt blijkbaar nog mee.

Het moeilijkst was de familie in het buitenland niet te kunnen bereiken. Maar dat kan dus nu via mail.'

Familie Van den Abeele-Delforche, Santiago de Chili

Wij leven in Lo Barnechea, een buitenwijk van Santiago. Daarnet, (zondagochtend) 8h 29 lokale tijd, hebben we de zoveelste naschok gevoeld (duurde ongeveer zeven seconden). De kinderen sprongen opnieuw in onze armen en iedereen hield de adem in. Gelukkig was er niets aan de hand.