In Mechelen hebben een 60-tal holebi's en sympathisanten zaterdagnamiddag een betoging gehouden uit protest tegen de benoeming van monseigneur André-Joseph Léonard als nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Die heeft zaterdag in de Sint-Romboutskathedraal bezit genomen van zijn zetel als aartsbisschop. Léonard deed dat tijdens een eucharistieviering in een volle kathedraal. In zijn homilie verwees de toekomstige kardinaal naar de ontploffing in Luik, de treinramp in Buizingen en de golf van ontslagen in België.

De betogers nemen het niet dat Léonard zich herhaaldelijk negatief uitliet over holebi's.

De manifestanten verzamelden voor het Mechelse treinstation met ballonnen in hartvorm en trokken dan achter een grote regenboogvlag door het Mechelse stadscentrum naar de Sint-Romboutskathedraal. Bij hen bevonden zich leden van de holebibewegingen Cavaria en Wel Jong Niet Hetero maar ook een kleine delegatie van de socialistische bediendevakbond BBTK.

'Monseigneur Léonard heeft zich herhaaldelijk negatief over ons uitgelaten', zei één van de manifestanten. 'Hij noemde ons ziek en mensen met een gebrekkige psychologische ontwikkeling. Dat kunnen we niet zomaar aanvaarden. Zijn opvattingen over homoseksualiteit als iets abnormaals, zijn verouderd.'

Om de nieuwe aartsbisschop toe te laten zijn kennis over het thema bij te spijkeren, hadden de betogers hem een studiepakket over homoseksualiteit en transgenderthema's willen bezorgen. Omdat de plechtige viering in de Mechelse kathedraal al begonnen was, lukte dat niet.