Na de krachtige aardbeving in Chili zijn er op de nabijgelegen Juan Fernández-archipel vijf mensen omgekomen door een tsunami, maar van dé allesverwoestende vloedgolf is er geen sprake. Verschillende eilanden en kusten langs de Stille Oceaan kenden wel golven tot twee meter hoger. Het tsunami-alarm is ondertussen overal ingetrokken.

Het Pacific Tsunami Warning Center had na de zware aardbeving in Chili een tsunami-alarm afgekondigd van Zuid-Amerika tot aan Japan, Australië, de Filippijnen en zelfs Rusland. Uiteindelijk bleef dé grote vloedgolf uit. Verschillende kusten zijn wel getroffen door beperkte vloedgolven. Op één eiland vielen er doden. Ter vergelijking: na de zeebeving in Indonesië in 2004 had zich een watermuur van 15 meter hoogte gevormd, met meer dan 200.000 doden tot gevolg.

Golven van meer dan twee meter hoog in Chili

Het Chileense Talcahuano werd kort na de aardbeving getroffen door vloedgolven van meer dan twee meter hoog. In Coquimbo en Valparaiso werden golven van iets hoger dan een meter geregistreerd.

Paaseiland geëvacueerd

De tsunami bereikte na Chili eerst Paaseiland. Het Chileense eiland, gekend voor de kenmerkende beeldhouwwerken langs de kustlijn, ligt zo'n 3.500 kilometer van het vasteland. De zowat 5.000 inwoners werden in allerijl geëvacueerd.

Doden in Juan Fernández-archipel

Bovendien werden schepen, helikopters en vliegtuigen gestuurd naar de Juan Fernández-archipel nadat een zeer grote golf, maar geen tsunami, het lage gedeelte overspoeld heeft van Robinson Crusoe-eiland, het hoofdeiland van de archipel.

Uiteindelijk werd de Juan Fernández-archipel toch zwaar getroffen. Op het eiland met 650 inwoners dat deel uitmaakt van Chili, zo'n 670 kilometer van het vasteland, zijn er minsten vijf mensen gestorven door de vloedgolf. Enkele anderen zijn nog vermist. 

Weinig schade in Frans-Polynesië

Een zwakke tsunami bereikte nadien Frans-Polynesië. 'Er is zeker twee uur lang gevaar vanaf dat de eerste golven de kust bereiken,' waarschuwde de plaatselijke overheid vooraf. Het eiland Marquesas kreeg een golf van iets minder dan twee meter te verduren.

Het Gambier-archipel werd als eerste bereikt door een golf van minder dan een meter, zonder zichtbare schade met zich mee te brengen.

Wagens met luidsprekers trokken door de straten om de inwoners wakker te maken. Ze werden aangeraden om weg te gaan van de kustlijn en te schuilen op hoger gelegen plaatsen. In Tahiti, net als op de rest van Polynesië, is het verkeer verboden op minder dan 500 meter van de kust. De scholen zijn gesloten.

VS staan paraat

Het Amerikaanse Witte Huis volgde de tsunamidreiging op de voet en stond paraat om in te grijpen als dat nodig is. Aan de hele Amerikaanse westkust, tot aan Alaska, heerste een verhoogde staat van paraatheid.

Merkbaar tot in Hawaï

Ook Hawaï werd bedreigd. CNN volgde de hele avond lang het tsunamigevaar op de voet, maar veel was er niet te merken op de livebeelden van de tsunami. De zeespiegel steeg met ongeveer een tot anderhalve meter en er was geen schade.

Het eiland beschikt over een gedetailleerd tsunaminoodplan. Op de verschillende eilanden van de Amerikaanse deelstaat luidden de alarmsirenes. De haven- en kustgebieden werden geëvacueerd en bewoners van laaggelegen gebieden moesten zichzelf in veiligheid brengen door hogerop te trekken.  

Australiërs moeten uit water blijven

De golf die Australië bereikte was ook veel minder hoog dan verwacht. De stroming voor de Australische kust bleef beperkt, maar de inwoners moeten uit voorzorg toch uit het water blijven.

Golf van 76 cm in Rusland

In Rusland werd het tsunami-alarm afgekondigd en werden het schiereiland Kamtchatka en de Sakhalin eilanden geëvacueerd. Daar werden golven tot twee meter hoog verwacht, maar uiteindelijk was de vloedgolf die Kamtchatka bereikte slechts 76 cm hoog. De Russische overheid heeft het alarm ondertussen opgeheven.

Tienduizenden geëvacueerd in Japan

De Japanse meteorologische dienst waarschuwde de bevolking voor golven tot drie meter hoogte. De overheid evacueerde uit voorzorg meer dan 56.000 langs de kuststrook van Hokkaido, in het hoge noorden, tot aan de zuidelijke archipel van Okinawa. Het gaat om het zwaarste tsunamialarm in 15 jaar tijd. De waarschuwing werd regelmatig via luidsprekers verkondigd, afgewisseld met alarmsirenes.

De tsunami bleef aanvankelijk beperkt tot golven van 30 centimeter hoog, maar de vloedgolven namen in kracht toe. In de haven van Kuji, in het noorden van Japan, werd een tsunami van 120 centimeter geregistreerd, zo meldde het Japanse meteorologisch instituut. Er is vooralsnog geen nieuws over schade of slachtoffers. 

In 1960 kwamen in Japan 140 mensen om het leven na een tsunami veroorzaakt door een aardbeving met magnitude 9,5 in Chili, de zwaarste aardbeving ooit geregistreerd.