Fred Chaffart overleden
Foto: ep
Fred Chaffart, de voormalige topman van Tiense Suiker, de Generale Bank en Sabena is afgelopen nacht overleden. Hij werd 74. Dat bevestigt zijn familie.

Fred Chaffart was in de jaren '70 ceo bij Tiense Suiker. Later werkte hij onder meer bij de Generale Bank en Sabena.

Hij was voorzitter van de Generale Bank in 1998, toen de bank het voorwerp werd van een bitse overnamestrijd tussen Fortis en de Nederlandse bank ABN Amro. Chaffart en zijn directieploeg neigden eerder naar een samengaan met ABN Amro en verzetten zich tegen een overname door verzekeraar Fortis. Chaffart haalde zich daarmee de woede van het Brusselse financieel en politiek establishment op de hals.

De Franse groep Suez, de hoofdaandeelhouder van de Generale Bank, koos uiteindelijik toch partij voor Fortis en zette de directie van de bank buiten spel. Na de overname door Fortis werd Chaffart dan ook opzijgezet als voorzitter van de bank.

Toch bleef hij ook daarna de voorgrond treden. Chaffart bouwde zich een goede reputatie op als crisismanager, nadat hij in 1999 door de overheid was ingehuurd om de dioxinecrisis te helpen bezweren. In die periode  dook hij ook op als bestuurder in verschillende bedrijven die met financiële problemen te kampen hadden.

Bij het grote publiek kreeg Chaffart de grootste  bekendheid door zijn actieve rol als laatste voorzitter van Sabena, waarvan hij in 2001 het faillissement moest aankondigen.

Chaffart was ook voorzitter van Toerisme Vlaanderen en bestuurder bij Agfa-Gevaert, Xeikon en Icos Vision Systems. Hij was ook lange tijd ondervoorzitter van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (het huidige Corelio), de uitgever van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad.

 De afgelopen jaren legde Chaffart de meeste van zijn mandaten neer. In 2008 vertrok hij uit de raad van bestuur bij Agfa-Gevaert en in mei vorig jaar stapte hij op bij Corelio, de voormalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij.