Carrefour schrapt 1.672 banen
Foto: rr
Bij Carrefour worden minstens 1.672 mensen ontslagen. Ook 14 hypermarkten en 7 supermarkten moeten de deuren sluiten. Het loon van de andere werknemers wordt bevroren. Het plan treft in totaal meer dan 3.000 mensen.

De directie van Carrefour België maakte de saneringsplannen vanmorgen op een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Evere bekend.

De ontslagen vallen vooral in de hypermarkten (1.352) en in mindere mate de supermarkten (320). De aangekondigde ontslagen zullen zoveel mogelijk via het systeem van brugpensioen geregeld worden, klinkt het. De aangekondigde sluiting is voor 30 juni 2010 voorzien.

De directie wil over een periode van drie jaar ook 300 miljoen euro investeren om de resterende winkels opnieuw in te richten en nieuw leven in te blazen.

Getroffen winkels

De 14 hypermarkten die dicht gaan zijn: Brugge Sint-Kruis, Middelkerke, Zwijnaarde, Mechelen-Noord, Sint-Pieters-Leeuw, Westerlo, Genk, Eupen, Kuurne, Moeskroen, Ronse, Casteau, Haine-St.-Pierre en Jumet.

De 7 supermarkten die dicht gaan zijn: Gent - Groene Vallei, Kortrijk - Walle, Antwerpen - Linkeroever, Antwerpen - Gitschotellei, Genk - Centrum, Maaseik en Maasmechelen - M2.

Uitbesteed

Naast de 21 winkelsluitingen worden ook 3 hypermarkten en 7 supermarkten uitbesteed aan zelfstandige uitbaters. Carrefour wil daarnaast 17 supermarkten en 3 hypermarkten (Waterloo - Centrum, Gosselies en Angleur - Belle-Ile) aan Mestdagh, de familie achter de Champion-supermarkten, verkopen. Die deal moet nog verder onderhandeld worden, maar ook hier vallen nog bijkomende ontslagen te verwachten.

Van de 56 hypermarkten zullen er na de operatie nog 39 in de handen van Carrefour overblijven.

Samengevat betekent dit dat in de winkels op relatief korte termijn 1.672 jobs geschrapt worden maar dat bijna nog eens zoveel mensen getransfereerd worden naar de groep Mestdagh en of in een zelfstandige supermarkt terecht komen. Tel daarbij de verwachte sluiting die morgen aangekondigd wordt van het depot in Ternat (270 banen) en de hele reorganisatie treft meer dan 3.000 mensen.

Loonbevriezing

Maar er is nog meer. Er komt voor iedereen die betaald wordt volgens hypermarktvoorwaarden een  loonbevriezing. Alle werknemers die aan een hoger loon werken dan de gangbare barema's bij de supermarktconcurrenten Colruyt en Delhaize zullen hun loon bevroren zien worden tot ze op hetzelfde niveau gezakt zijn. In de praktijk zullen ze de loonvoordelen van het dure paritair comité PC 312 verliezen.

Ook de werknemers op de hoofdzetel in Evere moeten inleveren. Hun loon wordt bevroren tot ze gelijklopen met het lagere barema van het particair comité PC 218. Hier gaat het om circa 900 mensen.

Dynamiek

Na een kwarteeuw van marktaandeelverlies kampen heel wat hypermarkten met een tekort aan klanten. Carrefour is in het vierde kwartaal gezakt naar de derde plaats met een marktaandeel van 24,91 procent. Tien jaar geleden was dat nog meer dan 30 procent.

Parijs heeft beslist dat België een strategisch onderdeel blijft van een geografische kern in Europa die meer en meer als één commerciële zone gezien wordt. Het gaat om Frankrijk, Italië, Spanje en België. Tussen die vier landen worden de hoofdkantoorfuncties op elkaar afgestemd, om overlapping zoveel mogelijk te beperken.

Bij Carrefour België werken in totaal zo'n 15.000 mensen. Bij de hypermarkten gaat het om 8.926 voltijdse banen. Bij de supermarkten zijn er 3.710 voltijdse jobs.