Bart Wellens (Telenet-Fidea) heeft de Sluitingsprijs in Oostmalle gewonnen, de achtste en laatste manche die meetelt voor de Gazet van Antwerpen Trofee veldrijden. Sven Nys (Landbouwkrediet) is eindwinnaar van het regelmatigheidscriterium.

Een opvallend sterke Wellens reed al vroeg weg uit de kop van de wedstrijd en bouwde daarna zijn voorsprong stelselmatig uit. Aan de streep had de tweevoudige wereldkampioen, die een ontgoochelend seizoen toch nog op een mooie manier afsluit, een ruime voorsprong op zijn Tsjechische ploegmaat en wereldkampioen Zdenek Stybar. Kevin Pauwels, ook Telenet-Fidea, vervolledigde het podium. Sven Nys kwam als zesde over de streep en verzekerde zich zo van een zesde eindzege op rij in de GVA Trofee, de zevende in totaal (2003, 2005-2010). Applaus was er ook voor Erwin Vervecken. De drievoudige wereldkampioen reed in Oostmalle de laatste profkoers uit zijn rijke carrière.

Bart Wellens: "Dit doet enorm veel deugd"

Met de Sluitingsprijs in Oostmalle, waar hij ook in 2001 al eens de beste was, won Bart Wellens voor het eerst sinds 22 november 2008 in Hasselt nog eens een manche van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden. Bijna twee seizoenen bleef hij dus zonder grote zege, want ook in Superprestige, Wereldbeker en kampioenschappen bleef zijn palmares sindsdien leeg.


"Dit is schitterend natuurlijk", zei Wellens met een brede lach op het gelaat. "In de aanvangsfase heb ik me wel wat moeten forceren om in het spoor van Nys te blijven. Ik wist echter dat hij enkel voor de punten zou rijden en dat het zo goed als zeker zou stilvallen op het moment dat hij bij Stybar zou komen. Doorbijten was dus de boodschap. Het draaide uit zoals ik had verwacht en ik heb dan ook alles op alles gezet om zo snel mogelijk een grote kloof te slaan. Ik moet zeggen dat de wedstrijd vervolgens nog heel lang duurde, maar deze zege doet enorm veel deugd. Na mijn ziekte blijft het een seizoen om snel te vergeten, maar nu kan ik toch met een goed gevoel de winter in. Ik ben blij dat ik nog een antwoord heb kunnen geven op de vele kritiek, zoals dat ik onterecht naar het WK mocht. Nu volgt nog een mentaal zware week met de Masters op woensdag en dan het afscheid van Vervecken, maar daarna kunnen we even tot rust komen."


Sven Nys: "Bart demarreerde op het voor mij ideale moment"

Zoals verwacht kwam Sven Nys' zevende eindzege in de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden niet echt meer in gevaar. Hij kon het zich zelfs veroorloven om in de laatste rechte lijn uitbundig te genieten.

"Nadat ik al twee punten had gepakt in de tussenspurt demarreerde Wellens op het voor mij ideale moment", verklaarde de Belgische kampioen. "Stybar, toen al mijn enige resterende concurrent voor de eindzege, zou als ploegmaat van Bart niet in de achtervolging gaan. Ik moest dus enkel geconcentreerd in de eerste twee, drie posities van ons groepje blijven. In de slotronde kon ik het zelfs wat laten lopen en genieten."

"Nee, ik heb hier op geen enkel moment gedacht om voor de dagzege te gaan. Ik ben zo ooit met mijn kop tegen de muur gelopen in Pijnacker, toen ik mee wilde met Groenendaal en op het einde de rekening gepresenteerd kreeg en zo de Wereldbeker verloor. Ik zag Richard hier op zeker moment aan de kant staan en heb toen aan die dag teruggedacht. Dat wilde ik niet opnieuw meemaken. Ik ben tevreden over mijn seizoen. Ik heb vijftien overwinningen waarvan enkele hele mooie en heb in alle klassementen en kampioenschappen meegespeeld."