Bouckaert blijft bij LDD 'zolang de partij bestaat'
LDD-voorzitter Dedecker: 'Bouckaert (foto) is een theoreticus die freewheelt. Maar hij is de laatste die mij zou verraden.'photo news Foto: © Filip Naudts
LDD-kopstuk Boudewijn Bouckaert is niet van plan om uit zijn partij te stappen en over te lopen naar Open VLD. 'Ik ben LDD'er en zal LDD'er blijven zolang de partij bestaat', zo stelt Bouckaert in een reactie op een vraag van partijvoorzitter Dedecker.

Bouckaert reageert daarmee op de uitspraken van LDD-kopman Jean-Marie Dedecker in De Zevende Dag. Dedecker wil Bouckaert morgen op het partijbestuur dwingen om te kiezen voor LDD of Open VLD.

Dedecker is niet te spreken over het interview van Bouckaert in Knack eerder deze week. Daarin stelde Bouckaert dat LDD haar drive kwijt is. Bovendien sloot hij een samengaan met Open VLD na de federale verkiezingen van 2011 niet uit.

In een eerste reactie liet Dedecker nog verstaan dat het om een "totaal persoonlijk standpunt" ging van Bouckaert. In De Zevende Dag klonk Dedecker een pak scherper en floot hij zijn eigen partij-ideoloog en medestichter van de partij fors terug. 'Hij moet zelf weten wat hij wil. Je kunt toch niet op de schoot zitten van Patricia Ceysens en koffie gaan opdienen bij de familie De Croo en dan zeggen 'ik ben LDD'er'', zegt Dedecker.


Zo is Dedecker naar eigen zeggen "redelijk kwaad" over de uitspraak dat zijn partij haar drive zou kwijt zijn. Dat klopt volgens Dedecker helemaal niet. De "schwung" is er niet uit, alleen de "euforie en overwinningsroes" van het begin zijn verdwenen.

Dedecker verwijt Bouckaert een gebrek aan "gezond verstand". Hij begrijpt niet dat Bouckaert Open VLD zit "op te vrijen". "Als er nu één partij is die de laatste tien jaar haar ideologie verloochend heeft, is het wel Open VLD", aldus Dedecker. Dat Bouckaert toenadering zoekt tot Open VLD - nota bene de partij die Dedecker in 2006 aan de deur heeft gezet - kan voor Dedecker dan ook absoluut niet door de beugel.

Bouckaert wil het debat binnen het partijbestuur aangaan, maar noemt de voorgestelde keuze alvast 'onzin'. 'Ik heb niet gezegd dat ik voor een andere partij zou kiezen.'
 
Hij herhaalt wel zijn pleidooi voor samenwerking. 'Het enige waar ik voor pleit, is om over onze partijgrenzen heen te kijken en om na de verkiezingen van 2011 te denken aan samenwerking met andere liberalen. Dat kan Open VLD zijn, maar dat kan best ook N-VA zijn. Dat is wat ik in Knack gezegd heb. Als mensen dat anders willen interpreteren, dan is dat hun zaak', aldus nog Bouckaert.