De Morgen prijst boek Vlaams Belanger aan
Foto: rr
Koen Dillen, voormalig Europarlementslid voor Vlaams Belang, is verbaasd dat de krant De Morgen zijn biografie over de Franse president Nicolas Sarkozy heeft opgenomen in de reeks Wereldbiografieën over 20 figuren die een buitengewone impact hadden of hebben op de wereld. Het boek verscheen onder het pseudoniem Maarten van der Roest.

'Een eenvoudige zoekopdracht op Google had kunnen leren dat ik achter dat pseudoniem zat', aldus Dillen. Onder meer Wikipedia vermeldt het boek en de schuilnaam in de korte biografie over Koen Dillen, zoon van de stichter van het Vlaams Blok/Vlaams Belang en van 2003 tot 2009 lid van het Europees parlement.

Dillen werd naar eigen zeggen getipt dat zijn boek deel uitmaakte van de nieuwe boekenreeks van De Morgen, een krant die het Vlaams Belang niet meteen een warm hart toedraagt. De biografie over Sarkozy was de derde in de reeks Wereldbiografieën en kon bij de weekendkrant van 6 februari gekocht worden.

Vorig jaar onstond al ophef toen bekend raakte dat de auteur van het positief onthaalde 'François Mitterrand, een biografie', Vincent Gounod, niemand minder was dan Koen Dillen. Het bleek dat Dillen niet aan zijn proefstuk toe was en in 2007 reeds een biografie schreef over Nicolas Sarkozy onder het pseudoniem Maarten van der Roest.

Beide boeken werden uitgegeven door het Nederlandse Aspekt. De biografie over Sarkozy kende drie drukken, aldus uitgever Perry Pierik.