Bouckaert sluit terugkeer naar Open VLD niet uit
Foto: belga
Vlaams parlementslid Boudewijn Bouckaert (LDD) pleit voor een hergroepering van de Vlaamse liberale partijen na de federale verkiezingen van 2011. Dat zegt hij in een interview met het weekblad Knack. Bouckaert sluit een terugkeer naar Open VLD niet uit.

Bouckaert geeft toe dat LDD haar 'drive' kwijt is en acht een naamswijziging op langere termijn noodzakelijk. Lijst Dedecker is 'nu misschien nog wel' een sterke merknaam, 'maar dat zal niet blijven duren'. Bouckaert gelooft dat Jean-Marie Dedecker in maart zichzelf wel zal opvolgen als partijvoorzitter, 'maar wel voor de laatste keer'.

Bouckaert gelooft nog wel in de toekomst van LDD, maar ziet de partij vandaag als middel om tot een erg zelfstandig en liberaal Vlaanderen te komen met een minimum aan overheid en regelneverij. 'Maar blijkt in de toekomst dat andere politieke configuraties doeltreffender zijn, dan zullen we onder ogen moeten zien dat de tijd van LDD voorbij is', aldus Bouckaert.

Bouckaert vertrok eind 2006 uit VLD, nadat Dedecker uit de partij was gezet. Bouckaert zegt nog met vrienden binnen Open Vld over de toekomst van het liberalisme in Vlaanderen te praten. 'Na de verkiezingen moeten we de mogelijkheden onderzoeken om de huidige liberale versnippering ongedaan te maken', luidt het.

Hij sluit een terugkeer naar Open VLD 'absoluut' niet uit. 'De verkiezing van Alexander De Croo tot partijvoorzitter heb ik met vreugde begroet', zegt hij. Alvorens er weer een eenheid kan komen, moet Open VLD volgens hem steviger aandringen op een radicale staatshervorming en assertiever worden rond het integratiebeleid.

Dedecker begrijpt "totaal persoonlijk standpunt"

Jean-Marie Dedecker heeft "alle begrip" voor het pleidooi van Boudewijn Bouckaert om tot een hergroepering van de liberale partijen in Vlaanderen te komen, maar het gaat volgens de voorzitter van Lijst Dedecker om een totaal persoonlijk standpunt. Hij zegt het ook bewust wat kalmer aan te doen. "Ik ga echt niet meer mijn pijlen verschieten anderhalf jaar voor de verkiezingen", zegt Dedecker vanop de skipiste.

Dedecker noemt Bouckaert een rasliberaal en professor/ideoloog die hoopt dat er na de verkiezing van Alexander De Croo tot partijvoorzitter een nieuwe wind waait binnen Open Vld.

Dedecker gelooft ook niet dat zijn partij haar drive kwijt is. Hij doet het naar eigen zeggen bewust wat kalmer aan. De verkiezingen zijn pas volgend jaar, ik ga nu niet ontsnappen uit het peloton, aldus het Kamerlid.