Noord-Korea viert vandaag de 68e verjaardag van Kim Jong-il, de 'briljante leider die geen gelijke kent'. Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over Kims gezondheidstoestand, die zeer te wensen over zou laten.

Volgens bronnen bij de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst lijdt Kim aan depressies en enkele chronische ziekten waarvoor hij kostbare medicijnen en soms ook verboden middelen gebruikt. Zo schijnt hij de gemalen hoorn van neushoorns en de gal uit de galblaas van beren tot zich te nemen. Sinds 2008 zou een Noord-Koreaanse delegatie zeker twee maal naar Beijing zijn gegaan om er peperdure geneesmiddelen voor Kim in te slaan. Eén medicijnentripje zou omgerekend al zo'n half miljoen euro hebben gekost.


Over Kims gezondheidstoestand wordt officieel niets naar buiten gebracht. In Washington en Seoul gaat men er echter van uit dat hij in augustus 2008 een beroerte heeft gehad en dat hij mogelijk ook alvleesklierkanker heeft. Op recente beelden oogt Kim gelig, heeft hij een scheefgetrokken glimlach en beweegt hij zijn linkerhand bijna niet, wat er op zou kunnen duiden dat hij nog steeds kampt met de gevolgen van een hersenbloeding.
Dat het slecht met hem gaat wekt vrees voor instabiliteit en een machtsvacuüm. Kim bereidt zijn jongste zoon, Kim Jong Un, voor op de opvolging, maar officieel heeft het regime daar nog niets over naar buiten gebracht.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig