Koning en ministers bezoeken plaats van drama
Foto: belga
Koning Albert heeft woensdag rond 17.15 uur een bezoek gebracht aan de plaats van de treinramp in Buizingen. In zijn zog volgden premier Yves Leterme en een tiental federale en regionale ministers.

De koning onderbrak daarvoor zijn verblijf in het zuiden van Frankrijk. Hij sprak eerst met hulpverleners en ging daarna tot bij het wrak van de twee treinen. Onder meer ministers van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, vice-eerste ministers Laurette Onkelinx en Didier Reynders en Waals minister-president Rudy Demotte waren er ook.

Ook de top van het spoor met Marc Descheemaecker en Jannie Haeck was aanwezig. Andere opvallende aanwezigen waren de Brusselse procureur des Konings Bruno Bulthé, politiebaas Fernand Koekelberg en provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Medeleven

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft intussen in naam van de Vlaamse regering zijn diepste medeleven betuigd. 'Dit is opnieuw een zwarte dag voor Vlaanderen', zegt Peeters die momenteel in San Francisco is voor een economische missie.

'Mijn gedachten gaan ten volle uit naar de slachtoffers en hun familieleden. Ik hoop dat zij zo snel mogelijk over de juiste zorgen mogen beschikken. Ik blijf hierbij in nauw contact met het gemeentebestuur en de provincie', zegt Peeters, die zijn missie voorlopig niet zal afbreken.

'Ik heb contact opgenomen met de burgemeester van Halle Dirk Pieters en met de gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk Dewitte in verband met de coördinatie van de hulpoperatie. Ook met mijn collega's premier Yves Leterme, Hilde Crevits en Rudy Demotte heb ik de nodige afspraken gemaakt.' Peeters dankt overigens de hulpdiensten voor hun snelle interventie en voor hun verdere nazorg.

Inge Vervotte (CD&V) is als bevoegd minister van Overheidsbedrijven meteen naar de plaats van het treinongeval in Buizingen gegaan. 'De minister is zwaar onder de indruk. Ze wil de mensen van de hulpdiensten en van de spoorwegen bedanken voor de inspanningen die ze al geleverd hebben en wil haar medeleven betuigen met de slachtoffers en de families van de slachtoffers', zo laat haar woordvoerder weten.

Ook de Franstalige minister-president Rudy Demotte (PS) reageert met ontzetting. 'In naam van de Waalse regering, wenst hij de hulpverleners veel sterkte met het uitvoeren van hun job en betuigt hij zijn medeleven aan de slachtoffers van dit tragische ongeluk en hun familie', meldt zijn woordvoerder. Rudy Demotte zal vandaag in de loop van de dag ter plaatste gaan.

De voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers van de treinramp. 'Het is met grote ontsteltenis en droefheid dat ik vernam dat twee treinen vanmorgen op mekaar inreden in Halle, waarbij een groot aantal dodelijke slachtoffers vielen', luidt het in een kort bericht. 'Ik wil mijn oprechte medeleven betuigen aan de families van de slachtoffers van dit tragisch ongeval, en aan de Belgische autoriteiten.'

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft ons land zijn medeleven betuigd voor de treinramp. 'Het is met grote droefheid dat ik het nieuws over het tragisch treinongeval van vanmorgen in Halle heb vernomen', stelt Barroso in een brief aan premier Yves Leterme. 'In naam van de Europese Commissie en in eigen naam, sta me toe aan u alsook aan de families van de slachtoffers, mijn diepste medeleven te betuigen', luidt het.

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy heeft  zijn condoleances aan koning Albert II aangeboden. Sarkozy schreef de koning dat hij "aangedaan was" toen hij het vernam welk "vreselijk treinongeval (...) uw land in bittere rouw dompelde". "Ik houd eraan namens het Franse volk en in persoonlijke naam mijn droeve deelneming te betuigen en u van de diepe solidariteit tussen onze twee landen te verzekeren in deze beproeving."

De Britse premier Gordon Brown en de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende maakten hun medeleven over aan premier Yves Leterme.