Het treinongeluk zorgt voor ernstige problemen op de lijnen Brussel-Doornik en Brussel-Bergen. Maar ook in Vlaanderen zijn er vertragingen op sommige lijnen. Alle Eurostar- en Thalys-treinen zijn vandaag afgelast, ook morgen zullen er geen Thalys-treinen uitrijden.

Het treinverkeer op de lijnen tussen Brussel en Bergen/Doornik is onderbroken. Tussen Brussel en Halle worden treinpassagiers met een bus op hun bestemming gebracht. 'Reizigers moeten toch rekening houden met een vertraging van ongeveer 30 minuten', stelt Bram De Saedeleer, woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel.

De grootste problemen situeren zich in Wallonië, maar ook in heel Vlaanderen worden er vertragingen verwacht omdat de treinen niet volgens het boekje kunnen rijden, aldus De Saedeleer.

Het spoorverkeer tussen Halle en Brussel-Zuid en tussen Halle en Etterbeek zal de komende twee à drie dagen onderbroken zijn. Dat meldt Infrabel. Voor meer informatie in verband met de hinder op het spoor kunnen reizigers terecht op het nummer 02/528.28.28 of op www.railtime.be

Eurostar & Thalys

Het internationale treinverkeer van en naar Frankrijk is eveneens ernstig verstoord. Voorlopig vertrekken geen Thalys- en Eurostartreinen meer vanuit Brussel-Zuid. De internationale treinen die onderweg zijn, worden omgeleid.

'Al onze treinen tussen Brussel en Londen zijn geschrapt voor vandaag door het treinongeval in Halle', zegt Bram Smets van Eurostar. 'Passagiers kunnen met hun ticket hun reis uitstellen of kunnen het ticket terugbetaald krijgen', aldus Smets.

Hoe lang het zal duren voordat de treinen opnieuw kunnen rijden, is onduidelijk. Thalys-reizigers die van Brussel naar Amsterdam wensen te reizen, kunnen als alternatief een Benelux-trein nemen. Reizigers die van Brussel naar Keulen willen reizen, kunnen als alternatief een ICE-trein nemen.

Zeker is dat ook dinsdag geen Thalys-verkeer mogelijk is. Reizigers kunnen hun Thalys-ticket voor maandag of dinsdag volledig terugbetaald krijgen, of kunnen hun reis uitstellen.