Bij de botsing tussen twee passagierstreinen vanmorgen in Buizingen zijn achttien doden gevallen. Dat heeft provinciegouverneur Lodewijk De Witte gezegd. In totaal vielen er ook 162 gewonden, onder wie 11 zwaargewonden.

Het ongeluk gebeurde vanmorgen om 8.28 uur. Een stoptrein die van Quiévrain naar Luik reed, stopte zoals voorzien in Buizingen. De trein had tien minuten vertraging, maar kreeg groen licht om verder te rijden. Volgens de procedure moet de trein dan van spoor wisselen en krijgen de treinen in de tegenovergestelde richting een rood stopsein.

Op hetzelfde moment kwam uit de tegenovergestelde richting de trein vanuit Leuven naar 's Gravenbrakel aan. Die ramde de stoptrein in de flank. Drie rijtuigen kantelden, twee daarvan zijn zwaar toegetakeld.

Hulpdiensten rukten massaal uit en waren snel ter plaatse. Zwaargewonden werden eerst ter plaatse verzorgd vooraleer ze naar 14 ziekenhuizen in de buurt werden overgebracht. De lichtgewonden werden overgebracht naar een tijdelijk opvangcentrum in de sporthal in Buizingen.

Het slachtofferidentificatieteam DVI, de federale gerechtelijke politie, het gerechtelijke labo en de spoorwegpolitie begonnen daarna met het bergen van de lichamen. Dat gaat moeizaam, want er moet eerst nog een wagon die op zijn flank ligt worden weggehaald vooraleer een andere wagon bereikt kan worden.

Ravage is enorm

De ravage is enorm. Op het moment van de ramp zaten zo'n 250 à 300 passagiers op de twee treinen, een aantal dat vrij laag ligt omdat het krokusvakantie is.

De zoektocht naar slachtoffers is maandagavond stopgezet vanwege de duisternis. Het dodental ligt nog altijd op achttien. De dodelijke slachtoffers werden naar een mortuarium in Neder-Over-Heembeek overgebracht. Daar is psychologische en sociale assistentie voorzien om de families op te vangen. Het kan nog wel een hele tijd duren voor alle slachtoffers geïdentificeerd zijn.

Volgens Anja De Wolf van het crisiscomité zijn in de loop van maandag alle treinwagons doorzocht op slachtoffers. "Vermoedelijk bevinden er zich nu geen lichamen van slachtoffers meer in de treinen", zo klinkt het. "Wel bevinden zich mogelijk nog geknelden onder de wagons."

De zoektocht werd maandagavond stopgezet toen de duisternis het werken onmogelijk maakte. De wagons worden in de loop van de nacht bewaakt en de werken zullen dinsdag zeker nog voortgezet worden.

In totaal vielen er ook 162 gewonden, onder wie 11 zwaargewonden.  Onder de gewonden bevond zich één kind. Ongeveer 55 gewonde passagiers werden via een medische voorpost verspreid over de ziekenhuizen. Daarnaast gingen 89 gewonden op eigen kracht naar een ziekenhuis.

Reed trein door rood licht?

Het is nog niet duidelijk of de trein het rode licht heeft genegeerd of dat er door een technisch probleem geen rood sein werd gegeven. Dat moet verder onderzoek uitwijzen. Het zal vermoedelijk verschillende dagen tot zelfs weken duren voor duidelijk wordt waar precies de oorzaak van het ongeval ligt. De spoorlijn tussen Halle en Quiévrain is in ieder geval uitgerust met een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat treinen automatisch stoppen bij het overschrijden van een rood sein. Maar nog niet alle treinen zijn uitgerust met dat veiligheidssysteem.

Volgens gouverneur Lode De Witte van Vlaams-Brabant zijn 'signalen vermoedelijk niet helemaal gevolgd zoals het hoort.' Het parket en het slachtofferidentificatieteam zijn ter plaatse. Vanuit een politiehelikopter worden  luchtbeelden van de plek gemaakt om de ramp te kunnen reconstrueren.

Op het moment van de botsing reed er nog een derde trein op een spoor dat parallel loopt met datgene waar de ramp gebeurde. De treinbestuurder zag alles gebeuren en maakte een noodstop. Niemand raakte daarbij gewond.

Treinverkeer ligt lam

De bovenleiding is op de plaats van het ongeval zwaar beschadigd. Daardoor ligt het treinverkeer lam op de drukke lijnen Brussel-Doornik en Brussel-Bergen. Ook het internationaal verkeer naar Frankrijk en Groot-Brittannië ligt plat.

Koning Albert en premier Yves Leterme keerden allebei terug van hun buitenlandse reizen en bezochten samen de plaats van de ramp.

Noodnummer

Mensen die vrezen dat familieleden of bekenden op de trein zaten, kunnen bellen naar 016/398073.

De plaats van het ongeval is in ieder geval opmerkelijk. In 2005 heeft de brandweer namelijk nog een treinramp gesimuleerd nabij het station van Halle na een eerder incident. Op basis van die oefening en de evaluatie ervan, werd vanmorgen de hele operatie uitgevoerd. Daardoor konden heel specifieke middelen bij andere korpsen snel worden opgevraagd. Het bewijs dat dergelijke oefeningen 'zinvol en nuttig' zijn, volgens gouverneur De Witte.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig