'Verhofstadt maakt zich belachelijk'
Bernard Kouchner Foto: rr
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner is niet onder de indruk van het opiniestuk van ex-premier Guy Verhofstadt over het nationale identiteitsdebat in Frankrijk. 'Hij maakt zich belachelijk', waren de niet mis te verstane woorden van Kouchner op radio Europe 1.

Verhofstadt kroop gisteren in zijn pen en stuurde een opiniestuk naar de Franse krant Le Monde waarin hij met scherp schoot op het Franse identiteitsdebat. 'De aarzelende manier waarop het debat werd gevoerd, de opportunistische wijze waarop het werd aangewend en de wazige uitkomst tonen een Frankrijk dat bang is van zichzelf', schreef Verhofstadt, momenteel voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement.

Vooral de passage dat de 'discussies op lager bestuurlijk niveau en op de website van een dergelijk laag niveau waren dat ze de bittere nasmaak van het Vichy-regime opriepen, schoten Kouchner in het verkeerde keelgat.

Gevraagd naar zijn reactie antwoordde Kouchner met een boutade: 'Je pense que le ridicule tue un peu, mais j'espère qu'il ira bien', wat in het Nederlands zoveel wil zeggen als 'Wie belachelijk is, maakt zich uiteindelijk onmogelijk, maar ik hoop dat het voor hem niet zover hoeft te komen'. 

'Persoonlijke aanval'

'Wij betreuren dat Kouchner een persoonlijke aanval als antwoord geeft op een inhoudelijk artikel dat met argumenten is onderbouwd', reageerde de woordvoerder van Verhofstadt op de uitlatingen van Kouchner.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig