De Turkse regering wil de omstreden reusachtige stuwdam Ilisu ook na de opzegging van financiële waarborgen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bouwen. Voor het project, dat door de verwoesting van het milieu en historische cultuurgoederen internationaal protest veroorzaakte, zijn nieuwe kredietverstrekkers gevonden, aldus de Turkse media vrijdag.

‘Het consortium heeft me gezegd dat er nieuwe kredieten zijn onderhandeld, waardoor de bouw van de Ilisu-dam in 2010 kan voortgezet worden’, zei Recep Tayyip Erdogan donderdag.

Protest

Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hadden hun kredietwaarborgen in juli 2009 stopgezet omdat milieuvoorschriften niet werden nageleefd en cultuurgoederen aan de oevers van de Tigris in gevaar zijn. Het bouwproject, dat ook de archeologisch belangrijke stad Hasankeyf bedreigt, lokte in binnen- en buitenland protest uit. De Turkse regering reageerde geïrriteerd.

Dorpen onder water

De Turkse regering wil met de stuwdam niet alleen energie verwerven, maar belooft ook betere bewateringsmogelijkheden voor de landbouw. Het geplande 300 vierkante kilometer grote stuwmeer, dat achter de 1.820 meter lange en 135 meter hoge Ilisu-dam zal ontstaan, zal echter dorpen onder water zetten waar meer dan 10.000 mensen wonen. Turkije is de onteigeningen voor de dam begonnen zonder dat er iets voor de gedwongen verhuis is geregeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig