Sarah Palin: 'Het is tijd voor een nieuwe revolutie'
Foto: ap
De Republikeinse Sarah Palin, in 2008 running mate van de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain, heeft in Nashville in de staat Tennessee de conservatieve Tea Party toegesproken. Ze haalde scherp uit naar president Barack Obama en verkondigde dat de VS klaar zijn voor een nieuwe revolutie.

Het is de eerste keer dat de Tea Party Movement een nationaal congres houdt. De beweging strijdt naar eigen zeggen tegen 'een te machtige staat'. De meeste leden van de Tea Party Movement komen uit de conservatieve basis van de Republikeinse partij. 

Sarah Palin, die vorig jaar opstapte als gouverneur van Alaska en onlangs bekendmaakte dat ze politiek commentator wordt voor de nieuwszender Fox News, is als boegbeeld van de conservatieve vleugel een logische gast op het Tea Party-congres. Ze kreeg van de activisten meermaals een staande ovatie tijdens haar speech, waarin ze zwaar uithaalde naar Obama. 'Hoe gaat het nog met 'that hope-y, change-y stuff' (hoop- en verandergedoe)?', zei ze, verwijzend naar de kernwoorden in Obama's verkiezingsstrijd. 

Palin verweet de huidige president onder meer dat hij teveel de zwarte piet doorschuift naar zijn voorganger George W. Bush, in plaats van de hand in eigen boezem te steken. Volgens haar zijn de Verenigde Staten nog steeds op de sukkel, omdat de Democraten te veel macht en geld aan de staat willen geven. Palin noemt Obama's beleid 'verouderd'. 'De regering moet voor het volk werken, niet omgekeerd', oordeelt ze.

Ook op het vlak van buitenlandbeleid en nationale veiligheid hangt Obama een 'pre-9/11'-gedachtegoed aan, aldus Palin. 'We hebben een commander in chief nodig, niet een professor in de rechten.'

Volgens Palin zijn de VS 'klaar voor een nieuwe revolutie'. Of ze zelf in 2012 zal meedingen naar het Witte Huis, liet ze niet weten.

De toespraak in Nashville is slechts een van vele optredens van Palin voor de Tea Party. Zo zal ze in Nevada de 'Tea Party Express III tour' in gang trappen en zal ze in april in Boston de eerste verjaardag vieren van de beweging die in de lente van 2009 uit de grond gestampt werd.