Vastgeketende Chinese peuter schokt de wereld
De vastgeketende Jingdan Foto: afp/belga
Deze foto van een vastgeketende peuter schokte mensen over heel de wereld. Het verhaal achter de foto is een slag in het gezicht van de communistische regering in China. Het illustreert immers de bittere armoede die nog steeds als een verstikkende deken het leven van vele Chinezen omhult.

Het zusje van de 2-jarige Jingdan is twee weken geleden verdwenen op dezelfde plek waar Jingdan’s vader hem nu heeft vastgeketend. 'Ik ben mijn ouder kind al verloren. We moeten voorzichtig zijn. We hadden geen andere keuze dan hem vast te ketenen', zei hun vader, Chen Chuanliu, tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Geen kinderopvang

De vrouw van Chuanliu is zwakbegaafd en niet in staat om voor de kinderen te zorgen. Familieleden in de stad heeft het koppel niet. Het gezin leeft al jaren in Beijing maar door het systeem in China worden ze nog steeds als migranten gezien en niet als officiële bewoners, zodat ze geen recht hebben op kinderopvang. Dus moet Jingdan wachten naast het shoppingcenter waar zijn moeder afval verzamelt om te verkopen. Chen komt af en toe langs maar kan hem niet voortdurend in het oog houden omdat hij ook moet zorgen dat er brood op de plank komt. Hij heeft een baan als chauffeur. Daarom heeft hij Jingdan vastgeketend om te voorkomen dat hij ook ontvoerd wordt, zoals zijn zusje. 

Kinderhandel 

Op 22 januari liet Chen zijn 4-jaar oude dochtertje spelend achter nabij het shoppingcentrum. Toen hij terugkwam van zijn werk, was ze verdwenen. Hij vermoedt dat ze ontvoerd is.

Elk jaar verdwijnen er tienduizenden kinderen in China. De meeste zijn de kinderen van arme arbeidsmigranten zoals Chen. Ze worden van de straat geplukt en dan verkocht voor een bedrag dat omgerekend tussen de 115 en de 1145 euro ligt.

Jongens worden verkocht aan mensen die wanhopig een erfgenaam zoeken, meisjes worden verkocht als toekomstige bruid voor mannen op het platteland. Ook worden zowel jongens als meisjes ontvoerd om dwangarbeid te verrichten. Het probleem is zo acuut geworden dat de regering een campagne heeft gelanceerd om handel in kinderen tegen te gaan. Ze creërde een nationale DNA-database met foto’s van geredde kinderen om zo families te herenigen.

Chen heeft echter weinig hoop op hereniging met zijn dochter. ‘Het zal moeilijk zijn om mijn dochter te vinden omdat ik geen foto heb’, vertelt hij. De familie heeft immers geen geld om zich een fototoestel te kunnen veroorloven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in